Idős cica

2017.04.06.

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 16 éves cicánk ügyében kérnénk a segítségét. Körülbelül december óta küzdünk vele, mert sajnos egyre kevésbé eszik. Majdnem minden hajnalban kis nyálas „köpést” produkál, de táplálék ebben szerencsére nagyon ritkán van. Többször voltunk vele állatorvosnál, ahol vérvétel, és 2 hasi ultrahang alapján megállapították, hogy több kisebb probléma van, de egyik sem veszélyes, a cica akár évekig elélhet velük. Vérképe és pajzsmirigy értékei is rendben voltak. A máj- és a veseműködésében volt kisebb eltérés. Vizsgálták a száját, fogait, nyelvét, de ezekkel is mindent rendben találtak. Ennek ellenére kapott egy hosszú hatású antibiotikumot, ami rövid ideig egy kis javulást hozott. Immunerősítésképpen régóta szedi a Vetri DMG-t, és pár hete elkezdtük a Calo-Pet pasztát is adni neki. Néhány hétig viszonylag jól működött az, hogy napi egynegyed Peritolt adtunk neki, amitől evett. Többet nem tudunk neki adni, mert mivel már sovány, nagyon „kiüti”, csak alszik vagy a szoba sarkát nézi tőle. A Peritolnak sajnos egy idő múlva már nem volt hatása, ekkor az állatorvosunk egy szteroid injekciót javasolt, amit meg is kapott. Picit többet is evett tőle, és jelentősen javult a kedve, visszatért a kíváncsisága. Sajnos 1 hónap alatt már ennek is elmúlt a hatása, így rövidesen megkapja a következőt. Mindenki tanácstalan körülötte, mert semmit sem találtak, ami indokolná ezeket a tüneteket. A cica egész életében prémium tápokat kapott, az itthoni készletünk már egy tápboltéval vetekszik. Ha bármilyen ötlete van, szívesen fogadnánk a tanácsát. Köszönöm!

Azt gondolom, hogy állatorvosa sem tanácstalan és nem csodálkozik, hogy a 16 éves (!) cica több kisebb problémája, köztük a megállapított vese- és máj elégtelensége rendszeresen öklendezést produkál és csökken az étvágya – és az alkalmazot tüneti kezelések időszakos javulást hoznak, majd visszatérnek a tünetek.

Leírása alapján én sem csodálkozom a cica lassú állapot rosszabbodásán. Az ismételt kontrolvizsgálatok feltárhatják, hogy milyen gyors a cica leépülése, máj és vese funkcióinak rosszabbodása, állhat-e mindezek háétterében szívelégtelenség, egyéb betegség, akár pl vírusos fertőzés (az adatlapő szerint a cica oltatlan) – és mindezek figyelembevételével érdemes dönteni gyógyszeres kezelés, esetleg intenzív infúziós kzelés, valamint gyógytápok etetése mellett.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993