Csimbi

2017.05.05.

Tisztelt Doktor Úr! 9 hónapos, 6 hónapos korában ivartalanított kandúrom 5,1 kg. Elég jó étvágyú, bár azt nem mondanám, hogy addig eszik, amíg ennivalót lát; ha jóllakott, képes egy fél dekányi ételt is ott hagyni. Viszont – megítélésem szerint – elég nagy a táplálékigénye: reggelire akár 15 dkg minőségi nedves tápot is megenne, vacsorára sem nagyon éri be a kiadagolt 4-5 dkg prémium száraz táppal. Négy napja voltunk az orvosunknál féreghajtás és chipbeültetés miatt, és ő azt mondta: figyeljem, hogy ne gyarapodjon a cica súlya. De hát még csak 9 hónapos! Ha most elkezdem jelentősen csökkenteni a táplálékát, az nem fog károsan hatni a fejlődésére? Tudtommal egy kandúr akár másfél éves koráig is nőhet, súlyban gyarapodhat; állítsam le mesterségesen ezt a folyamatot?! Van egy olyan érzésem, hogy az orvosunk pillanatnyilag nem volt képben a macskám korát illetően, de nem kezdtem el magyarázkodni, mert két cica mellett a beavatkozások elég soká elhúzódtak, és cicáim elég zaklatottak voltak (karomvágás is volt…) Kérdésem: a kialakított rendszer mellett (reggel prémium macskakonzerv, este prémium száraz táp ivartalanított macskáknak) mi az a többé-kevésbé ideális mennyiség, ami mellett a kandúrkám egészségesen fejlődik, és nem hízik el? Alomtestvérénél, a kis nősténynél nincs ilyen gondom. Válaszát előre is hálásan köszönöm, üdvözlöm, Illés Lia

Hacsak nem az óriás fajták egyikéről van szó, úgy egy 9 hónapos, herélt európai rövidszőrű (házimacska) esetében én is  túlzásnak érzem az 5.1 kg-t, de főleg indokoltnak érzem a továbbio testtöeg gyarapodás megelőzését.

Egy 9 hónapos macsek azonban már  elérte testi fejlettségét, a táplálék visszafogása (nem = mennyiségi, vagy minőségi éheztetéssel) érzésem szerint nem rejt magában veszélyeket.

A leírt táplálék mennyiséget nem érzem azonban eltúlzottnak. A bármelyik prémium konzerv és száraz tápok csomagolásán feltüntették az ajánlott napi adagokat, ennek felét érdemes kiporciózni reggel és este.

Ha az előírt adagolás mellett a cica tovább gyarapodik, hízik, akkor érdemes lehet csökkentett energiatartalmú táp mellett dönteni.

A hízásra való hajlam cicáéknál is meglehetősen egyedi dolog. Nem ritkán endokrin problémák állnak a hátterében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993