Göri

2017.05.30.

Szép Napot! Vadászgöréyneknél mennyire elterjedt a veszettség? Van egy 6 éves vadászgörényem és hetek óta előjön nála, hogy elhadja magát, csak fekszik, imbolyog. Ismerős ajánlotta hogy adjunk neki mézet. Adtunk és helyre is jött tőle, azóta szinte minden nap adni kell neki. Tegnap este viszont olyat csinált amit még soha. Éjfél körül elkezdett visítani, szétdúlta a ketrecét, nekiment a falának, eszeveszetten tombolt. Ma viszont megint semmi baja. Tüzesebben átnéztem és a fülében vastagon a hallójáratot elazáró lerakódás volt, kamillás fülpiszkálóval kitisztítottam neki. A tünetek alapján lehet e veszettség? (Az utóbbi 2 hónapban a ketrecében volt, a lakásban többször is ki volt engedve, a szabadba csak egyszer vittük pórázon sétálni, nem találkozott másik állattal aki esetleg veszett lett volna). Állatorvoshoz csak jövő héten tudom elvinni, de addig is szeretnék érdeklődni, mert nagyon félek hogy esetleg veszett.

A nem fiatal nem minden évben oltott nőstény vadászgöri esetében a veszettséget ennyi adat alapján teljes mértékben kizárni nem lehet, de nem ez a legvalószínűbb oka a megfigyelt bágyadtságnak, és imbolygó járásnak. A veszettség alapvetően másik a vírussal fertőzött állat (kutya, macska, róka, sün, rágcsálók, görény  …) harapásával a fertőzütt nyál által terjed. Ön a tartási körülmények ismeretében lát erre reális esélyt?

Nagyságrendekkel valószínűbb egy sereg krónikus jellegű megbetegedés (lázzal járó fertőzések, parazitózisok, endokrin-, onkológiai-, idegrendszeri- …. megbetegedések jelenléte. Ha komolyan vesszük a méz jótékony, tüneteket elnyomó hatását, akkor a hypoglikémiával járó betegségeket, még az inzulinoma lehetőségét is figyelembe kell venni.

Jelezze állatorvosának a megfigyeléseit és kérje a göri mielőbbi részletes kivizsgálását. A jövő hét számomra nagyon távolinak tűnik a vizsgálat szempontjából, ennyi idő alatt szerencsétlen esetben lezajlik egy betegség.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993