fmagdi

2017.06.23.

Tisztelt Doktor ÚR (Nő)! Bichon Havanese szuka kiskutyám 6,5 hónapos, 8 napja lett megműtve, ivartalanítva lett + volt egy köldöksérve. A petefészkei és a méhei is el lett távolítva. A vérkép szerint (műtét előtt lett tőle vér véve) nem jók a máj értékei, ezért a műtét után 10 napra májvédő tablettát kapott – a nevét sajnos nem tudom, mert darabonként kaptuk. A műtét után a kiskutya már a 3. naptól eleven és ugyanolyan a viselkedése mint előtte volt, tehát jól van. Viszont sajnos a vizelése megváltozott. Előtte már hetek óta szobatiszta volt. Most viszont sokkal többet és többször pisil, mint előtte (nem iszik többet). Főleg esténként van, hogy miután feljövünk az utcáról (panelban lakunk), rá kb. órára sokat pisil fent, majd ezután még legalább 2x, sajnos oda, ahol éppen van – akár az ágyba is. Ilyet soha nem tett, még 8 hetesen sem! Az utóbbi hetekben már simán kibírta estétől reggelig, nem pisilt. Ezért azt gondolom, valami miatt nem tudja tartani a vizeletét. A kérdésem az lenne, hogy vajon ennek mi lehet az oka, ill. hogy ez vajon így marad-e? Esetleg ennyi idő után már kialakulhat inkontinencia? Vagy okozhatja netán a májvédő? Olvastam, hogy akinek a méhét is kiveszik, ott ez gyakrabban előfordulhat. (Ma már biztosan nem engedném, de sajnos visszacsinálni már nem tudom.) Nagyon el vagyok keseredve, hogy egy ilyen fiatal kutyánál ilyen probléma áll fent, főleg, hogy nem tudom az okát, s azt, hogy ez helyrejöhet-e vagy élete végéig elkísérheti? Tisztelettel várom válaszát. Farkas Magdolna Szekszárd

Egyáltalán nem valószínű, hogy a fiatal kutya sok pisilése ilyen gyorsan a petefészkek és a méh hiányának számlájára lenne írandó. Annál is inkább nem, mert leírása szerint nem inkontinencia, hanem inkább sok vízivás/sok pisilés (PD/PU) és a vizeletürítési szokások megváltozása az amit észlel.

Aggasztó, a májértékek eltérése, és maga a májelégtelenség is lehet oka a sok ízivás/sok pisilésnek. Esetleg az is előfordulhat, hogy a műtét okozta gyulladás, hegképződés okozza a megfigyelését.

A teendő mindenesetre az lenne, hogy jelzi állatorvosának az észlelését, aki megvizsgálja a kutyust, megtalálja  a bibit és tesz ellene. Ha semmi eltérőt nem talál és még a májelégtelenég is rendeződött, úgy még az sem kizárt, hogy a műtéti stressz és a “sértődöttség” lesz okolható, amit “orvosolniuk” kell.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993