Baktérium

2017.07.27.

Kedves Doktornő/Doktor úr! Nagyszülőknél van egy 1 éves keverék kutyus, a kertben. 1,5 éves kislányunknak áprilisban és júliusban is miután náluk voltunk 1-1,5 hétig tartó hasmenése volt. A második alkalommal Cambylobaktériumot találtak nála. Utánaolvasva a kutyára gyanakszunk, hogy tőle kaphatta el. Hozzáteszem a kislányunk még sokszor a szájába vesz dolgokat és a kezét is. Lehet hogy így kaphatta el valahogy. Valamint az előkertben macskák is szoktak néha sétálni a szomszédból és néha el is végzik a dolgukat ott, a kutya is szokott ott játszani. Önök szerint érdemes elvinni, meg tudják vizsgálni a kutyát ilyen szempontból, hogy van e nála ilyen baktérium? Vagy milyen vizsgálatot javasolnak? Mit érdemes tennünk? Szeretnénk utána járni, hogy ne forduljon elő többet a betegség. Illetve mire érdemes figyelni ha újra a kutya társaságában leszünk? Válaszukat előre is köszönöm!

Nincs akadálya annak, hogy a kutya (és a macskák) bélsarából tenyésztést kérjen állatorvosuk. Így kiderülhet, hogy ők hordozzák-e a kislányt megbetegítő Campylobaktériumot, és akár mentesíteni is lehet őket.

A helyzet azonban az, hogy akár más (kóbor) kutyák, macskák vadon élő állatok  is okozhatták a fertőződést, sőt én azt sem tudom kizárni, hogy nem ételfertőzés okozta-e a campylobakteriózist a gyermeknél.

Ráadásul a Camylobaktériumokon kívül egy sereg más baktérium és parazita is okozhat emberi fertőzést, zoonózist.

Én inkább azt gondolom, hogy a környezetük kutyáit, macskáit rendszeresen parazitamentesíteni és oltani (nem csak veszettség ellen)  lenne érdemes – és ezen túlmenően a kisgyermek kezét gyakran törölni, tisztítani, mosni …. jóllehet, magam is tudom, hogy ez utóbbi szinte megoldhatatlan feladat egy 1.5 éves gyermek esetében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993