Daganat

2017.08.04.

Tisztelt Doktor úr/ Tisztelt Doktornő! Máltai 6 éves kutyánknak az oldalán június 2. hete körül találtunk 2 csomót, ezek július 26-án el lettek távolítva. Ezek egymástól kb 1 ujjnyi távolságra voltak és 1 centis gömb formájúak. A szövettan véleménye a következő lett: Ép szövetben kimetszett, mérsékelt mitoticus aktivitású histio-ymphocytás-eosinophil granulocytás multifocalis, gócos pannicularis immunsejt-proliferatio, liponecrosis. A műtétre 2 héttel újabb 2 csomó jelent meg egyszerre a korábbi területen szintén egymáshoz közel és azóta újabb 2 hétre ismét 2 csomó jött elő. Az immunovet és a vetri dmg liquid-et kapja az orvos ajánlására július 21 óta. Úgy volt megbeszélve, hogy augusztus végén vittük volna kivetetni az újabb 2 csomóját. Az orvosunk szerint azoknak az újabb szövettanából pontosabb diagnózist kaptunk volna. De így hogy azóta 4 csomója lett amiket már nehezebb lenne kivenni nem tudjuk, hogy mit tehetnénk. Nem tudják megmondani, hogy pontosan mi baja lehet a kiskutyánknak, ezért fordultunk Önökhöz. Volt vérvétele és ultrahangja is június 2. hetében, de azokból sem volt biztos a diagnózis. Az állatorvos leukémiára gondolt, de nem 100%-osan. Mit tehetnék még, milyen gyógyszereket lehetne adni vagy a műtét lenne hamarabb szükséges? Előre is köszönjük a válaszukat.

Teljesen érthető a dilemma, valóban kérdéses, hogy a nemrégiben eltávolított, nem különösebben aggályos, ráadásul épben eltávolított teriméknek van-e bármi köze a mostani tumorokhoz. Számomra az sem elképzelhetetlen, hogy a jelenleg tapasztalt terimék, kisebb méretben de jelen lehettek már a nyár elején is.  Állatorvosa által ajánlott laborvizsgálatok a leukémia kizárása, és esetleges citológiai vizsgálat, képalkotók segíthetnek mindezek eldöntésében.

Teljesen jó döntés lenne a jelenleg látható/tapintható összes terime mielőbbi műtéti eltávolítása és azok szövettani vizsgálata – esetleg a korábbi 2 terimével való szövettani összevetése is.

Azt gondolom, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem elégségesek célzott gyógyszeres kezelésre – ezért a mielőbbi műtét, vagy részletes onkológiai kivizsgálás mellett lehet érdemes dönteni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993