Brúnó

2017.08.23.

Tisztelt Szakértők! Van egy hétéves foxi-puli keverék kan kutyánk, akinél az elmúlt hetekben ismétlődő hányás jelentkezett, hol habos, fehér váladék, hol pedig sárgás-zöld színű folyadék. Kezdetben elképesztően nagy mennyiségben jelentkezett naponta többször is. Rögtön szakemberhez fordultunk, majd mivel nem állt be javulás, a kezelőorvosa utasításának megfelelően állatklinikára vittük. A klinikán elvégzett vizsgálatok (labor, ultrahang, stb.) után sem derült ki semmi konkrétum, a kutyus eredményei gyakorlatilag hibátlanok voltak, csak a vörösvérsejt-szám volt egy kicsivel magasabb az ideálisnál. Mindeközben a főorvos infúziós és injekciós kezelést alkalmazott, rengeteg tényezőt kizárt, végül a gyomorfekély és a mérgezés gyanúja maradt a pakliban. Hozzátéve, hogy ilyen gyors lefolyású esettel még nem találkozott. A további kezelésre Venter, Ulceran és Pantoprazol nevű tablettát kaptunk. Az első két napban fecskendővel sikeresen betudtuk adni a gyógyszereket, majd jött az elutasítás. Az egyik legnagyobb probléma ugyanakkor az elégtelen táplálékfelvétel: a kezelőorvos javaslatára megpróbáltuk a Reconvales Power pasztát, de hiába nyalogatja el, táplálékot továbbra sem vesz fel. Mindennek tükrében drasztikus fogyás tapasztalható. Az elmúlt két-három napban észleltük (a gyógyszer elutasítás után), hogy a hányás gyakorisága és mennyisége egyre jobban csökken(t), most már napi egy-egy alkalommal egy-két köpetnyi, minimális habos váladék jelentkezik. Mindeközben a kutyus kedélye, hangulata javult, egyre nagyobb mennyiségű folyadékot vesz fel, a vizelet ürítéssel nincs probléma, ugyanakkor továbbra is sokat alszik. Ezzel párhuzamosan a táplálék iránt már mutatkozik valamennyi érdeklődés, de a felvétel továbbra sem működik. Emiatt aggódunk, hogy sajnos bár a kutyus óriásit harcol, végül mégis feladhatja majd a küzdelmet. A kezelőorvos ezekben a napokban szabadságon van, csütörtökön tudunk legközelebb kapcsolatba lépni vele. Jelen helyzetben vajon mit tudunk tenni, hogy segítsünk a kutyus további javulásában, illetve mivel próbáljuk rávenni legalább minimális a táplálékfelvételre? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Németh László

Sajnos nincs megbízható otthoni praktika, amit étvágyfokozóként otthon tudnának alkalmazni. Nem kizárt, hogy további intenzív kezelésre, gyógyszeres támogatásra és infúziós terápiára van szükség a további javulás elérésére.

Önnel és kezelőorvosával együtt én is csak remélni tudom, hogy a nehezén már túl van a Brúnó,  és a mérgezés, és/vagy gyomorfekély betegégből szépen felépül, nem merül fel egyéb (pl onkológiai) betegség.

Ha a kolléga szabadságon van, de a kutya továbbra sem eszik, úgy a kórházi kollégák biztosan tudnak segíteni a további fogyás, leromlás megakadályozásában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993