Köhögés

2017.08.31.

Tisztelt Doktor úr/nő! Ma hajnali órákban hallottam először a német juhászkutyámat köhögni. Sajnos most munkából hazaérve sem változott a helyzet. A kutyára változó időközönként, van, hogy fél óránként, van hogy óránként rájön egy kisebb köhögési roham. Ez körülbelül 6-8 db hallás alapján mélyről erőltetett köhögés, ami általában ugyan olyan öklendezéssel zárul, mint mikor a kutya hány, de nem tapasztaltam, hogy bármilyen váladékot is ki tudna öklendezni, vagy hányni. A kutya 12 éves lesz novemberben, de teljesen aktív, jókedvű, szóval a köhögésen kívül semmi változást nem fedeztem fel a viselkedésében. (A postás és szórólapos érkezését sem szalasztja el.) Minden látható tünetet felsoroltam, kérem válaszoljon, ezen tünetek alapján, mire számíthatunk, mire gyanakodjunk? Természetesen állatorvost hívok hozzá holnap, de szeretnék több helyről is “diagnózist” elképzelést hallani, hogy mi okozhatja. (Sajnos a helyi állatorvosra szívem szerint csak oltás beadást bíznék rá, nem az igaziak a tapasztalataim vele.) (Csontokat nem kap a kutya enni, így nem gondolnám, hogy valami megakadt a torkán.) Várom köszönettel mielőbbi válaszát.

Nagyszerű, ha a most már 10 évesnél idősebb, csak veszettség ellen oltott német juhász kan korábban még nem is köhintett.

A jelenlegi leírt rohamszerű köhögési tünetek azonban nem aggálymentesek – számtalan betegség okozhatja.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tisztázhatja, hogy a gyakori légúti fertőzések egyike jelentkezhetett-e, vagy nagyobb-e a baj. Sajnos a leírtak alapján akár szívelégtelenség,szívférgesség,  nyaki/mellüregi tumor … és jónéhány más, nem egyszerűen felismerhető és nem egyszerűen megoldható betegség is lehet a háttérben. Önnel és állatorvosával együtt azt remélem, hogy gyorsan felismerhető és megoldható lesz a probléma.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993