Kerdesek

2017.10.08.

Udvozlom, Ket egymastol teljesen eltero kerdessel fordulok Onokhoz, remelem tudnak nekem segiteni. 3 eves maltai selyemkutyam szinte egyik tapot sem hajlando megenni, ennyi ido alatt sikerult kikiserleteznem, hogy a Josera miniwell es a Brit Care kistestu kutyaknak valo hipoallergen tapot szivesen megeszi. A kerdesem az, hogy adhatom a kettot felvaltva egyiket reggel a masikat este, vagy csak egy fajtat adjak es ha igen akkor melyiket? A masik kerdesem a sarga fulu ekszerteknosomre vonatkozik. Angliaban elek, es sajnos sem az allatorvosi sem a human orvosi ellatas nem er a magyarorszagi nyomaba, igy az egyik teknosom elpusztult 2 evvel ezelott, a masiknak idejebe hoztam Magyarorszagrol antibiotikum es A vitamin injekciot. Az elpusztult teknost dobozba eltemettem, de a panceljat szeretnem megtartani. Mi a teendo vele? Eleg ha felforralom vagy valami kulonleges kezelest is igenyel? Valaszukat elore is koszonom, Minden jot es szep napot kivanok! Udvozlettel: Linda

1.) Kíváncsi lennék, hogy a 3 éves Máltai szuka milyen kondiban van jelenleg. Elsőként azt kellene szerintem tisztázni, hogy étvágytalanság, mint betegség tünet jelentkezett-e a kutyánál, vagy “csak” sikerült az évek során a jobbnál is jobb falatokkal történő próbálkozásokat a kettejük közötti kommunikáció, társas együttlét fontos alapjává emelni.

Ha makkegészséges a kistestű, kifinomult ízlésű kutya, úgy én semmi bajt nem látok abban, ha akár egész életében a Brit Care és/vagy a Josera (ez utóbbit ugyan nem ismerem) tápjait fogyasztja. Ha még nem ivartalanított a kutya, úgy az ivartalanítás nyomós érvei mellett még egyet lehet említeni: az ivartalanított szukák étvágya nő, elhízásra is hajlamosabbak lesznek.

2.) Sajnálom a teknős elvesztését. Kérdése ugyan sokkal inkább állat (trófea) preparátor tapasztalatait igényelné, mintsem egy állatorvosét, de legtöbben az alábbiak szerint járnak el:

A legtöbben frissen elvesztett, vagy fagyasztóban tárolt teknős páncélját szokták elkészíteni, de a 2 éve elhantolt állat páncélja sem esélytelen, bár ha sok csapadékvíz, esetleg vegyi anyag érhette, úgy lehetnek súlyos károsodások a szarupáncélon.

Szóval a dobozból kiemelt páncélt egy méretes fazékban legalább 2-3x mennyiségű vízben lassú forralással és többszöri vízcserével érdemes 6-10 órán keresztül főzni. Csipesszel, és ollóval, szikével kell lepiszkálni az esetlegesen lepiszkálható még jelen lévő lágyszöveteket. Másnap-harmadnap a lecsöpögtetett, szárított páncél közel végső állapota jobban megítélhetó, hogy vannak-e rajta sérülések, rothadások, felpuhult területek. Ha elfogadható állapotúnak ítéli a páncélt, úgy frissen elkészített Hyperol oldatban érdemes még áztatni 1 órát. Hideg vizes öblítés után újra lecsöpögtetés, szárítás. Ha elfogadható állapotúnak találja a páncélt úgy akár ebben az állapotában(, vagy ízlés szerint színtelen lakkal kívül-belül kezelve) évtizedeken át meg lehet őrizni.

(Az előzőekben említett méretes fazekat ezután a legtöbben kiveszik a napi használatból. )

Köszönöm kedves jókívánságait, én is minden jót és szép napot kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993