szívritmuszavar

2017.11.03.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 8 hónapos kandúr cicám jelenleg makk egészségesnek tűnik. Energikus kis rosszaság, egyetlen betegségtünetet nem produkál, kivéve a szívét. Egyik nap az ölembe feküdt, s ahogy simogattam, éreztem, hogy a szíve erőteljesen és ritmustalanul dobog. “60-ról 160-ra” pillanatok alatt felgyorsul a szívverése, mely be- és kilégzésre történik, azonban mindemellett olyan, mintha sokszor ki is hagyna a szíve 1-1 dobbanást. Nagyon gyors ütemről hirtelen hagy ki, utána néhány igen nagyon lassú dobbanás jön, aztán hirtelen megint nagyon felgyorsul. Ivartalanítás előtt áll. Kamasz cicáknál előfordulhatnak ilyen zavarok? Nyugodtan indulhatunk vele a műtétre, vagy érdemes lenne jobban kivizsgálni a problémát? (leukózis gyanúja miatt 1x készült kombinált vérteszt, ahol bizonyos szívbetegséget is néztek, de hál’ Istennek negatív lett minden eredmény) Köszönöm előre is! Ui. gyanús a számunkra, hogy ő egy orosz kék-keverék macska. Szürke-fehér foltos, ám a szürke része ezüstös fényű és nem látható rajta cirmos mintázat (valamint igen hosszú, vastag farka van, és hosszú teste, valamint lábai). Állatorvosunk elképzelhetőnek tartja a fajtiszta-származást, de nem tudta megmondani, hogy esetleg melyik fajta lehet az édesapa. Az anyja fekete-fehér foltos házi macska. Nem tudom, mindez befolyásoló tényező lehet-e az egyes problémák kialakulásának kockázatában.

Számomra nem gyanús, inkább megnyugtató, ha a fiatalúr nem fajtatiszta, hanem keverék, ezzel ugyanis a beltenyésztés, rokontenyésztés kizárható. Nem csodálom, hogy állatorvosa sem tudja rávágni az apa fajtáját, még kinézetét sem, ez ugyanis gyakorlatilag a lehetetlen kategóriája. A fiatal kandúr kinézetéből érdekes gondolatjátékokat lehet folytatni, de az orosz kék arisztokrata kandúr helyett nem kizárt, hogy egy rosszarcú, viharvert utcai harcos az apa.

Ha komolynak érzi megfigyelését az aritmiát illetően, úgy kérje meg állatorvosát ennek kivizsgálására, hogy nyugodtan készülhessenek a kaszrációra.

Számomra a leginkább az aggályos, hogy a kijáró kölyökkandúr az adatlap szerint nem oltott.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993