Pocakproblema

2017.11.04.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 6 eves perzsa kandurom.Teljesen egeszseges,szerencsere eddig megusztuk betegsegek nelkül.Viszont 3-4 havonta előfordul,hogy a kakija ,,nem er földet,,hanem a feneken feltorlodik ugymond es kezdődik a tusolas papirtörlővel leszedes tortura.Rendesen eszik,kifejezetten perzsa cicaknak valo szaraz tapot kap es tasakosat is abbol is csak jo minősegűt.Hogyan tudnek segiteni,hogy ne forduljon elő ilyesmi? Valaszat előre is köszönöm!

A legtöbb hozzánk forduló irigyelné a problémát, miszerint a makkegészséges cica 3-4 havonta (!) kikeni a hátsó fertályát. Ha a végbél környékét és a combok hátulsó felületét ízlésesesen, szimmetrikusan rövidre nyírják, úgy azt gonolom, hogy kisebb eséllyel jelentkezne ez a probléma.

Ha arra kíváncsi, hogy a tökéletesen táplált cica 3-4 havonta visszatérően miért produkál hasmenést, arra azt kell válaszolnom, hogy én innen nem tudom kizárni azt sem, hogy időnként a kandúr tejet, más ételt lop/kap, és azt sem, hogy szobanövényekből, zöldségekből legelészik, de azt sem, hogy esetleg a gazdi utcai cipőjének talpát nyalogatja. Így nem kizárt olyan parazitás-, vagy egyéb (pl Giardia) fertőzés sem, ami szisztémás tünetek, láz nélkül  csak időszakosan okoz lágyabb bélsár ürítést.

Arra azonban reagálnom kell, hogy az adatlap szerint a kandúr nem minden évben kap oltásokat. Egy csak lakásban tartott cica esetében is veszélyes fertőző betegségeket hozhat haza a gazdi, így nekik is rendszeres védőoltásokra és parazitamentesítésekre van szükség.

Ha állatorvosa részletesen kivizsgálhatja a cicát, úgy kiderülhet esetleges rejtett betegsége. Ha valóban makkegészséges a kandúr, úgy esetleg  “csak”   a védőoltásokat, parazitamentesítéseket rendezhetnék, és fazonra nyírhatnák a cica hátsó részét.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993