Kedves Állatorvos! Tegnapi napon sertéshúst készítettünk vacsorára. Az oldaláról levágott fehér zsír réteg (amin egy picike hús volt) egy kis darabja a földre esett és a kiscicám (8 hónapos) azt hiszem megette azt a darabot nyersen. Nagy áruházláncban vásároltuk a húst, rá is volt írva, hogy üzemi állatorvos által bevizsgált magyar termék, de rettegek, hogy a kiscicámnak baja lesz tőle. Az interneten olvastam a halálos kimenetelű betegségről amit a nyers sertéshús okoz és azt szeretném kérdezni, hogy egy bevizsgált, magyar terméktől, ami védőgázas csomagolásban volt, lehet-e a baja a kiscicámnak? Előre is köszönöm a segítséget!!!!
Azt gondolom, hogy minimális veszélyt jelent csak a leírtak alapján a nyers hús fogyasztása a cicának. Lényeges veszély akkor lenne, ha a leírtakkal szemben több alkalommal, nem kis mennyiségben, csontos jellegű, vagy belsőségeket tartalmazó, és nem megbízható helyről, nem vizsgált nyers sertés, vagy főleg vaddisznó húsát fogyasztaná a cica.
A leírtak alapján mind az Aujeszky vírus, mind esetleges parazitákkal, patogén baktériumokkal történő fertőzésnek gyakorlatilag alig van esélye.
Az ” ördög nem alszik alapon ” – és csak, ha bármi eltérést, tünetet észlelne a cicán, úgy forduljon állatorvosához, és említse a nyers hús kalandot is.