idős cica immunrendszerének erősítése

2017.12.30.

Tanácsukat szeretném kérni idős cica egészségének javításával kapcsolatban. 12 éves benti cicánknak kihullottak a szemfogai, kb 1 hete ritkulni kezett a szőre hastájékon, hátső lábakon. Telente újra és újra beteg lesz (köhög, sárgás váladékot tüsszög fel). Többször konzultáltam már állatorvossal, de nem tartom kielégítőnek a válaszokat; a tüsszögést/köhögést évente 2-3 hetes injekciókúrával kezelik. Tanácsot szeretnék kérni, mivel tudnám az immunrendszerét erősíteni, milyen vitaminkészítményeket adhatok neki (erőltetés nélkül). Van-e olyan macskaeledel, ami jobb a többinél, egészségesebb, javulást hozhat az állapotában? (Vagy akér jutalomfalatként szolgáló vitamin, bármilyen roborálószer, amit önként megenne.) A mi orvosunk nem tudja, mi lehet a fogak kihullásának az oka (nem rohadtak el, olyanok, mint a tejfogak, szép fehérek, csak mintha felszívódott volna a gyökerük és kiestek…). Jelenleg sajnos gombás fertőzést kapott el (korán észrevettük, 2 foltban kihullott a szőre, kenőcsöt kaptunk rá, bár kételkedem abban, hogy ez lenne a legjobb). A gombás foltok megjelenése óta úgy veszem észre, mintha egyenletesen ritkulna a szőr a hasán és hátsó lábai belső felén; csak finom, ritka, pelyhes szőre maradt. Hogyan tudnám az állapotát javítani, a gombás fertőzését hatékonyabban kezelni? Nyilván le van gyengülve az immunrendszere, könnyen beteg lesz. Másik cicánk fiatalabb, ő egészséges és tünetmentes – érdemes kettejüket elkülöníteni egymástól, hogy az egészséges ne fertőződhessen meg (egyelőre a gombától – 2 hetes kenőcsös kezelést javasoltak…), vagy teljesen mindegy, érintkeznek-e egymással? Milyen állateledel lenne javasolt, ami a lehető legegészségesebb és mindent tartalmaz, amire egy házikosztot nem evő, benti cicának szüksége lehet? Az ára nem számít. Köszönöm előre is.

A 12 éves lakásban tartott cica az adatlap szerint nem oltott.

Érzésem szerint nem vitaminra, roboráló szerre, immunstimulánsra …. van szüksége – hanem sokkal inkább részletes, szisztematikus kivizsgálásra, hogy kiderülhessen a betegsége, vagy betegségei. A részletes kivizsgálás alatt az alapos fizikális vizsgálatok mellett vér/vizelet/széklet labort, vírusteszteket kellene első körben érteni, de könnyen lehet, hogy röntgenre, ultrahangra, esetleg egyéb kiegészítő vizgsálatokra is szükség lenne.

Nem kevés betegség állhat a háttérben, nem lenne meglepő, ha vírusfertőzés, vagy szív/keringési betegség, primer máj-, vagy vesebetegség, endokrin betegség, vagy akár onkológiai betegség derülne ki részletes vizsgálatok útján. Ezek egyikét sem célszerűcsak roboráló szerekkel kezelni.

Önnel és állatorvosaival együtt én is azt remélem, hogy kiderülhet a cica betegsége és az gyógyítható, vagy legalább eredményesen kezelhető lesz.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993