Ivarérett kan, japán akita

2018.01.10.

Üdvözlet! 2 éves Japán akita kan kutyámmal kapcsolatban kérdeznék. Nincs ivartalanítva, 5 hónapos volt,amikor magamhoz vettem és úgy gondoltam elkéstünk vele már. Kis faluban élünk, kutya kertben. Amikor tüzelnek a környékbeli szukák, a kutyámra rátör a szökés vágya, de pároztatni nem szeretném, törzskönyv nincs, szaporítók közé pedig nem állnék. Nyáron sikerült neki 1-szer meglógnia, de nem tudom történt-e valami esetleg egy kóbor szukával. Olvastam róla,hogy első párzás után a külleme változik,nos ilyenkor mire kell figyelni? Nem vettem észre rajta semmi változást. Illetve másik kérdésem,hogy mi a teendő? Szenved, amiért nem kap szukát, szükséges lenne az ivartalanítás? Vagy ez a vágya elmúlik teljesen, amint véget ér a tüzelős időszak és jól érezheti magát így is? Mindenképp olyan megoldás érdekelne, ami által a kutyám boldog életet élhet.

Nem változik meg a kutyák külleme sem a párzás után, ez alapjén biztosan nem tudja kitalálni, hogy vajon sikeresen fedezett-e a kutya.

Egy fiatal, egészséges kan esetében a tüzelő szukák utáni koslatás gyakori, és nem veszélytelen jelenség. Az elszökdöső kanok gyakran marakodnak, péniszük előeshet, sérülhet, könnyen szerezben be parazitás és fertőző betegségeket (az adatlap szerint a kutya csak veszettség ellen oltott), gyakran lesznek elverés, mérgezés, autóbaleset áldozatai. Hozzájárulnak a nem kívánatos kutya szaporulathoz is.

Leírását olvasva a kutya kasztrálása és rendszeres védőoltásai, parazitamentesítése egyaránt ajánlható. Mindemellett a kerítés megjavítása is esedékes lehet, mert a szökdösés oka a tüzelő szukák mellett sokszor egyéb okból is előfordulhat.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993