Aggódom

2018.01.14.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy több cicát etetünk, akiknek nincs gazdájuk, és 1-2 hete észrevettem, hogy az egyik többször vakaródzik. Bár nem feltétlen csak a fülét, de most mégis úgy gondolom, hogy a probléma innen eredhet… A cicus először nem nagyon mozgott, csak feküdt az udvar egy részében, hagytam, mert félőssé vált. Majd amikor másnap nem láttam – bár esős időben néha eltűnik -, megijedtem, de ma ismét megérkezett reggel. Viszont láttam a fejecskéje jobb oldalra “húz” és a járása sem koordinált. Ugye mindez történhet a fülétől? Ma már 2x jött enni, reggel és délben, és ivott is. A fülét megfigyeltem, biztos, hogy váladékozott, mert a lábacskáját is összekente vele, valószínű, amikor mosakodott. És láttam, hogy “nyirkos” a füle, és itt-ott el van színeződve. Duzzanatot nem észleltem, lehet, hogy magától “kifakadt” valami és idővel elmúlik, mert csak a vakarózás okozta a bajt? Vad, nem biztos, hogy el tudom vinni állatorvoshoz. Várom mielőbb tanácsát, mert egy 6 hónapos cicuska, aki eszik, fürdik,és nagyon félek, hogy idővel nagyobb baj lehet. Orvoshoz nem tudjuk vinni, Ön szerint magától rendbe tud jönni a járása? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Minden oka megvan az aggodalomra a félvad, csak etetett, de nem oltott és nem parazitamentesített cicákkal kapcsolatosan.

Az előrehaladott fülrüh okozta hallójárat gyulladás önmagában is okozhatja a leírt tüneteket, de súlyosbító körülményként nem kizárt, hogy egyéb paraziták, és bakteriális, vírusos fertőzés is van a háttérben. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy önerőből képes-e átvészelni a kölyök a megpróbáltatásokat, szinte biztosan állatorvosi segítségre van szüksége.

Egy kinti cicának különösen szükséges van rendszeres védőoltásokra és parazitamentesítésekre is a jó táplálás mellett. A fiatalkori ivartalanítás szintén segíti, hogy hosszú, egészséges életet élhessenek.

Azok a kölykök, akik nem kaphatják meg ezeket az esélyeket csak ritkán érik meg a felnőttkort. Az a néhány szerencsés egyed, amely túléli az első évet, szintén jóval rövidebb életet él, mint amelyeket rendszeresen oltunk, parazitamentesítünk és ivartalanítunk.

Macskatartóknak

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993