Oltás

2018.01.30.

Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Olyan kérdésem lenne, hogy Önök ajánlják vagy sem a Bravecto használatát? Vagy esetleg helyette más alternatív megoldást javasolnának kullancs és bolha ellen ami hatásos, hogy nem mérgezzük állatainkat? Köszönöm!

A Bravecto használata megosztó a szakmán belül is. Én magam sem parazitológus, sem toxikológus nem vagyok, csak gyakorló állatorvosként írom a véleményemet.

Mi alapbetően egyedi parazitaellenes védekezést próbálunk kitalálni a kutyáknak, macskáknak – amit koruk, életmódjuk (hol, mennyit sétál, nyaral?), ebből adódó parazitás veszélyeztetettségük, esetleges társbetegségeik, egyedi érzékenységük …. és a tulajdonos anyagi érzékenysége alapján is ajánlunk. A felsorolt paraméterek mindegyike változik az idők során, rádásul új termékek jelennek meg, rezisztencia is kialakulhat, ezért aztán soha nincs egész életen át tartó monoterápia.

Ha az adatlapon szereplő jelenleg makkegészséges, 6-12 hónapos kor közötti kutya budapesti élőhelyén nincs extrém egyéb külső és belső parazitáknak kitéve, úgy véleményem szerint teljesen választható a Bravecto tablettával történő bolha és kullancs ellenes védelme. A fiatal szuka esetleges közelgő ivartalanítésa során érdemes lehet májparamétereit is ellenőrizni, és ezt időszakonként a későbbiekben is megteheti állatorvosa.

Számos egyéb bőrre cseppenthető cseppek, nyakörvek, spray-k ….. és egyebek is rendelkezésre állnak, de ezekről is időről-időre felröppennek aggasztó hírek, ezek komolyságát is időről-időre érdemes átbeszélniük állatorvosával.

A paraziták elleni védekezéskor is érdemes a kockázat-haszon elv alapján józan ésszel dönteni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993