Vakaródzás

2018.02.08.

Tisztelt Állatorvos! Kutyusom évek óta vakaródzik, eddig még nem sikerült állatorvosoknak a vakaródzás okára bukkanni. Miközben ez a kis jószág szenved, lassan szőre sem lesz. Bűzmirigy kenetében staphylococcus-t mutattak ki egy éve. Olvasom, hogy bűzmirigy gyulladás esetén „a gyulladásos folyamat néhány óra alatt megszűntethető injekciós kezeléssel, de a kezelést 4-8 napig folytatni kell.” Kérdésem: mi ez az injekció, érdemes-e megpróbálni, ill. van-e mellékhatása? Köszönöm válaszát, üdvözlettel a Gazdi.

A pangó bűzmirigy váladék gyakran okoz makacs, nehezen kezelhető, vagy visszatérő helyi gyulladást és szőr-, bőrproblémákat is. Vannak esetek, amikor akár a bűzmirigy altatásban történő fertőtlenítő szerekkel történő átmosása, vagy akár műtéti eltávolítása hoz megoldást.

A sok mozgás, és helyes táplálás (megfelelő széklet állag) is segíthet a bűzmirigy problémák megoldásában.

Az egy éve történt kórokozó izolálás – és az esetleg mellette olvasható rezisztencia vizsgálat eredménye – akkor, egy éve lehetővé tette a célzott antibiotikumos kezelést. Most egy évvel később azzal az 1 éves eredménnyel nem sokra megyünk, korántsem biztos, hogy ugyanaz a kórokozó a felelős a bűzmirigy gyulladásért, sőt az sem biztos számomra, hogy bűrzmirigy gyulladás az ok még mindig, vagy már megint.

A bűzmirigy gyulladáson kívül sajnos számtalan egyéb ok (paraziták, allergiás megbetegedések, endokrin megbetregedélsek ….) is gyakran okoznak vakaródzást, szőrvesztést és bőrtüneteket.

A kutya részletes kivizsgálása segíthet a vakaródzás, szőr és bőrtünetek pontosításában, majd ezek után lesz lehetőség a probléma megszűntetésére.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993