Inkontinencia

2018.02.25.

Üdvözlöm! Láttam a korai ivartalanítás kockázataival foglalkozó írást az oldalon (sajnos már későn), és érdeklődnék, hogy milyen megoldás van, ha a kutyánál bekövetkezett az ivartalanítás utáni inkontinencia. Egy közepes termetű (25 kg), jelenleg egy éves kutyáról van szó, akit 6 hónaposan, tüzelés előtt ivartalanítottak, a petefészkét és a méhét is eltávolították. Néhány héttel a műtét után jelentkezett az inkontinencia, sem a vérkép, sem a vese tájéki ultrahang nem mutatott semmi elváltozást. Kb. 2 hónapig kapta az Incurin tablettát, aminek az adagját rohamosan kellett emelni, így más megoldást keresünk. Újabb vérvétel, ultrahang és egy hasi röntgen után propalin szirupot kapott a kutya (kb. 2 hónapja), ami szintén nem oldja meg a problémát, csak csökkenti a maximális adag mellett. Amit látunk: a kutya alvás közben (főleg nagyobb játék és több víz ivás után) álmában bepisil. Egyébként nem csepegtet, gyógyszer mellett a napot kibírja napi kb. 1 liter víz megivása mellett. Hallottam, hogy a következő megoldás a műtét lenne, de erről nem találok információt (hogy történik, mik a kockázatok, milyen arányban sikeres). Előre is köszönöm a segítséget.

Sajnos az inkontinencia műtétek végeredménye meglehetősen kevéssé kiszámítható. Mind a hólyag nyakának szögbetörésén alapuló, mind a húgycső falába injektálandó (hyaluronát) megoldások – még ha előtte endoszkópos vizsgálat is történt, nem biztosan vezetnek eredményre, előfordul, hogy töbszöri beavatkozások sem hoznak végleges gyógyulást.

Felkészült állatorvosai láthatóan sok mindent elkövettek már az inkontinencia hátterének felderítése és megoldása céljából, de számomra igazából az sem világos teljesen, hogy van-e sokvízivás, sok vizeletképződés (PD/PU) a kutyánál, valamint az sem, hogy a akutya álmában elcspegteti, lassan elereszti-e, vagy esetleg gyorsan, vastag sugárban üríti-e a vizeletét. Nem látok más megoldást, mint további vizsgálatokat, esetleg specialista felkeresését ezügyben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993