féreghajtás

2018.03.08.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kutyám már elég régóta szánkázik a fenekén, mostanában 2x már előfordult, hogy ugatott 1-t és utána a fenekét szaglászta, ott zavarta valami, ez egyértelműen látszik(talán mozgás). másfél hónapja voltam vele orvosnál, végeztek bélsár vizsgálatot, de se féregpetét, se gombát, vagy baktériumot nem tenyésztettek ki, csak kinyomták a bűzmirigyét, mondván, hogy biztos az a gond. A tünetek tovább folytatódtak, persze rendszeresen megfelelő dózisban féreghajtottam a kutyát. 16 kilós a kutya, így 2db drontal plust adtam neki mindig, sokszor az aggódalmam miatt nem vártam meg a 3 hónapot, csak 1-et. MIóta tünete van többféle széles spekturmu féregírtót is kipróbáltam, a nevükre nem emlékszem, csak a már említett drontalra. A lényeg, hogy tegnap elvittem megint kivizsgáltatni a bélsarát, és azt az eredményt kaptam, hogy nagy mennyiségben toxacara canis féregpetét tenyésztettek ki. Milprazon tablettát javasoltak, már meg is kapta. Viszont sok kérdés merült fel bennem. 1.Mért történhet ez, hogy nagy mennyiségben tele a kutyám férgekkel, ha rendszeresen féreghajtom? 2. Egyáltalán nem bízom már teljesen meg ezekben a féreghajtókban, hiszen a kutyámat mióta véleményem szerint férges, és a tünetei megvannak, többször is féreghajtottam, mégsem távozott féreg belőle. Van valami olyan erősebb készítmény a piacon, akár vényköteles, amiről úgy gondolja, BIZTOSAN kihajtja belőle a férgeket? 3. Lakásban és kertben tartjuk, nekünk gazdáknak van esetleg valami módszer, amivel kivizsgálható, hogy elkaptuk-e tőle? 4. Rendszeresen takarítok, és az ő cuccait is magas hőfokon mosom, viszont valahol azt olvastam, nem öli meg a petéket sem a domestos, sem semmilyen fertőtlenítőszer, max a 100 fokos mosás (a mosógépen csak 95 fok van). Milyen óvintézkedéseket tehetnék az újabb fertőzés elkerüléséért? 5. A kertben van egy kennele, ahol sok időt tölt, és általában ott ürít is. Minden nap összeszedem utána a székletét, de pl. amikor ilyen esős idő van, biztos kicsit szétmosódik, tehát amire ki akarok lyukadni, hogy bár tényleg próbálom gondosan összeszedni, nem steril itt a talaj, biztos van itt ott "maradék". Tud esetleg valami olyan szerről, amivel kezelhető itt a talaj, hogy kicsit úgymond sterilizáljam? Tényleg semmi nem öli meg ezeket a petéket? Vagy mit tehetnék még? Azon is gondolkoztam hogy felássuk a talajfelszint, és újat hozunk a helyére, ha nincs más megoldás. Nagyon megtisztel a válaszával, és előre is köszönöm. Egy aggódó bordergazdi

Akár a Drontal+, akár más széles spektrumú féreghajtó tabletta alkalmas lehet a feladatra, de amint példája is mutatja néha bizony többszöri szisztematikus féreghajtás mellett a környezet mentesítésére is szükség van. .

Egy elfertőzött környezetben a kutya akár folyamatosan felveszi a féregpetéket, amikből az állat testében szintén gyakorlatilag folyamatosan kelnek a lárvák és fejlődnek ki a felnőtt, szaporodóképes, peterakásra alkalmas egyedek. Bármelyik féreghajtó szer leginkább a felnőtt parazita egyedekre hat, így a vándorló lárvaalakok nem pusztulnak el újra- és újra kifejlőnek, petét raknak a környezetben ….

Legokosabb, ha állatorvosával megismerteti a kutya élőhelyének sajátságait, és vele egyezteti a kutya és a környezet parazitamentesítésének lépéseit.

A családtagok esetleges parazita fertőzöttségének ellenőrzését a családorvossal tudja megbeszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993