csípős gondok

2018.04.12.

Tisztelt doktor úr! Tavaly vásároltunk egy hétvégi telket ahova kijárunk és a 3 kutyánkat is visszük magunkkal. Az egyik kutya sajnos nagyon rá van “állva” a darázs és méh kergetésére elkapására és elfogyasztására. Tavalyi időszakot megúsztuk,de szeretnék felkészülni ha netán megcsipné a kutya szájának belső berendezéseit mit tudok tenni? Milyen gyógyszer legyen nálam? Ez a telek egy kültéri részen van fent a hegyen, nem jutok hamar segitséghez és nem szeretném ha tragédia lenne. Kérem segitségét! Köszönöm!

Én sem szeretném és nyilván senki sem szeretné, ha akár rovarcsípésből, akár egyéb hirtelen életveszélyes helyzetekből (trauma, gyomorcsavarodás, mérgezés ….) tragédia történne.

Nehéz ezekre a helyzetekre felkészülni mind a 2, mind a 4 lábú családtagok védelmében.

A rovarcsípések elkerülése érdekében akkor teszi a legtöbbet, ha a telken felszámolja a rovarokat csábító területeket (vízforrás, csalitos, bomló szerves anyag, darázsfészkek ….).

A kézi gyógyszertár tekintetében évekkel korábban még a kalcium pezsgőtablettával kezdődött volna a felsorolás, mára ezt már legtöbben értelmetlennek tartják. Az akár gyors életveszélyt is jelentő szájüregi/garat/gégekörnyéki rovarcsípések esetében is érdemes megkísérelni a rovar, annak hullája, illetve a lezsakadt fullánkrészlet gyors eltávolítását. Ezután szájon át nem-szteroid hatóanyagtartalmú gyulladáscsökkentő  szereket, szteroidokat (akár kismennyiségű vízben összetört tabletta is lehet) kellene beadni a kutynak, hűvös vízzel többször itatni, és hűvös zárt heléyen nyugtatni. A gyógyszerek tekintetében érdemes állatorvosával beszélnie, hogy mit tud kézhez adni.

Ezek a helyszínen kivitelezett megoldások nem minden esetben elégséges hatásúak, vannak helyzetek, amikor gyorsan állatorvosi segítség (intravénás gyógyszeralkalmazás, légcső tubus behelyezése, oxigén adása ….)  szükséges. Márcsak emiatt is érdemes tájékozódni, hogy a telek közelében van-e (hétvégén is ügyeletet tartó) rendelő, vagy bármikor kihívható állatorvos.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993