Szorongás vagy betegség?

2018.05.21.

Kedves doktor Úr, Véleményére lennék kíváncsi az alábbi problémával kapcsolatban: Van egy 12 éves, ivartalan golden lányunk aki kb augusztus óta minden előzmény nélkül elkezdte rombolni a házat mikor nem vagyunk otthon (ajtó rágás, dolgok széttépése stb). Hosszas vizsgálódás és 1-2 gyógyszer, homeopátiás nyugtató, bach virágterápia kipróbálása után szeparációs szorongásra gyanakodtunk. Kutyapszichológushoz fordultunk tanácsért, ami kisebb nagyobb sikerrel be is vált, egészen hétfőig, mikor kutyánkra rátört az óriás stressz, az elkerített részről (napközben a nagy konyha-előszoba részen van) a babarácsot átugorva magát is megsebezte, véres lakásra értünk haza (és egy alaposan megrágott ajtókeretre). Sok nyomát nem láttuk a kutyán a vérzés oka nem derült ki csak a nyelve alatt egy piros foltot vettünk észre. Talán abból csöpöghetett az a sok (tényleg sok ) csepp szerte a lakásban. Már önmagában hihetetlen volt hogy egy 12 éves kutya átugrik egy ekkora dolgot. Amúgy 11 évig a világ legnyugodtabb kutyája volt ő, mindenhol megmaradt, sosem szedett szét semmit, nem vonyított, mindenhova magammal lehetett vinni és ott lehetett hagyni. Aztán ez megváltozott. Sajnos elértük a kritikus pontot, már nem merjük egyedül hagyni mert félünk, hogy nem élné túl a stressztől. Mit tanácsol, mit tudunk tenni ? Lehetséges, hogy fájdalmában csinálja ezt a zúzást, esetleg komolyabb betegség oka lehet (rák)? Már nem tudunk mire gondolni. Válaszát előre is köszönve, üdvözlettel K. Vera

Nagyon jó a jelige, amit választott, nem is egyszerű megválaszolni a dolgot, ráadásul a 2 dolog nem zárja ki egymás, ellenkezőleg, sokszor együtt járnak.

A kutya részletes kivizsgálásával lehetne kideríteni, hogy van-e diagnosztizálható betegsége a kutyának. Az öregedő szervezet egyre rosszabb idegrendszeri működése (agykéreg atrófia, öregkori “elbutulás”)  önmagában okozhat hasonló viselkedési rendellenességet. Van hogy a rosszabbodó keringés az alap oka az idegrendszeri zavaroknak. Ez utóbbi esteekben a szív- kreingési rendszer támogatása hozhat enyhülést. És akár gócos jellegű koponyaüregi betegséget (vérzés, gyulladás, tumor ….) is kimutathat részletes vizsgálat, de ehhez sokszor 3D képalkotó vizgsálat (MRI? CT, SPECT/CT) szükséges. A test más részében jelentkező fájdalmas megbetegedések (súlyosfokú artrózisok, daganat …) is lehet az oka a viselkedés változásának. Az időskori betegségek ráadásul sokszor halmozottan jelentkeznek.

Az adatlap szerint állatorvosa már megkezdhette a kutya kivizsgálását, számomra nem kizárt, hogy egy(néhány) rendellenességre már fény derült, de lehetséges, hogy további vizsgálatokra is szükség lehet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993