Betegség utáni mozgáskoordinációs zavar

2018.08.02.

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Cicánk sikerrel vette fel a harcot a panleokopénia ellen, mindennapos orvosi felügyelet, infúzió, és antibiotikum mellett. Azóta eltelt 2-3 hét, rendesen eszik, játszik, jó kedve van, a széklete is rendben. Tehát összességében minden oké, egyet leszámítva: Mióta meggyógyult azt vettük észre, hogy mintha kissé szédelegve járna, kis mozgáskoordinációs zavara lenne. Mikor visszavittük a betegség utáni kontrollra, állatorvosunk nem tulajdonított különösebb jelentőséget a dolognak. Érdeklődni szeretnék, hogy Önnek mi a véleménye erről? Segítségét előre is köszönöm.

Én is Önnel és Állatorvosával együtt örülök, ha győzelemre állnak a panleukopénia elleni harcban – és remélem nem csak időleges a jó általános állapot …. Mennyi volt a betegség észlelésekor az összes fehérvérsejtszám, és a testhőméséklet és mennyi most ?!? A legegyszerűbben talán ezekkel a markerekkel lehet mérni a betegség elleni pillanatnyi állást.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a szédelgő járás nem erősíti meg a gyógyulás tényét a cicánál.

Az alacsony fehérvérsejtszámok rossz immunitást eredményeznek a betegség során, ezért akár más bakteriális, vírusos és parazitás fertőzések is súlyosbíthatják a helyzetet. Nem kizárt hogy ezek egyike okoz idegrendszeri tüneteket – de a betegség(ek) által legyengített szervezet, az izmok sorvadása, láz, vérszegénység, hypotermia …. is gyakran okoz ilyen tüneteket.

Ha folyamatosan láztalan, jó kedvű, jó étvágyú és aktív  a cica, a hematológiai paraméterei is rendeződtek … és lassan javulnak a szédelgős tünetek is … úgy reménykedhetnek abban, hogy felépül a cica a korábbi betegségéből. Szerintem akkor jár el helyesen, ha állatorvosát folyamatosan tájékoztatja a cica állapotáról.

Ha sikerül túljutni a kalandon, akkor pedig érdemes lesz az adatlap szerint hiányzó oltások (és parazitamentesítések) majd ivartalanítás időpontját is megtervezni a kijáró nőstény cicánál.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993