Pancho

2018.08.09.

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. Van nekem egy 11 éves Tervueren kan kutyám ,idén derült ki hogy szívférges. A tünetei változóak de főleg inkább öklendezik sokat, ritkán köhög a szőre fénytelelen és érdes. Advocate spot-on kap havonta és februárban volt egy doxyciclin -es kúra. Küldök egy vizsgálati lapon szereplő adatokat és szeretném ha elmondaná hogy mit adhatok neki ha,ezek a gyógyszerek nem hoznak javulást. Valamint adhatok-e neki Royal canin Hepatic 16 gyógytápot ezek a gyógyszerek mellett. Üdv: Badár Zoltán ( Anamnesis ) November óta van probléma,először hányással kezdődött.Rosszabb minőségű tápot kapott,nagyjából minden étkezés után jelentkezett. Utánna a gazdi tápot váltott,akkor is volt hányás,akkor 3 felé osztotta a napi adagját azóta csak öklendezik,de ez folyamatosan fenn álló probléma. ( Symptoma ) Fiz.negativ,az epigastrium tapintásánál fájdalmat jelez. RTG: nincs megnagyobbodott szívárnyék,a tüdő bronchialis rajzolatot mutat,a hátsó lebenyekben felhőszerű radiodenz elváltozások is láthatóak a tüdőerek nem kifejezetten megvastagodottak. UH:Megnagyobbodott hasi nyirokcsomók,a máj epeerei tágak,faluk erősen fénylik,az epehólyag normál nagyságú,az epevezető nincs kitágulva. A pancreas tájéka fényes. Witness szívféreg gyorsteszt pozitív lett. ( Megjegyzés,kezelési javaslat ) A tüdő állapota alapján a szívférgesség továbbra is gyanús.Lárva nincs ezért nem sok értelme van a PCR vizsgálatnak,de volt már hogy pozitív lett. Lagalon 140 2×1 szem 30 napig Enroxil 150 mg 1×1 10 napig Doxycyclin 250 mg 1×1 évi 2-3 kúra ( most nem )

Ha nincs és ha esetleg nem is volt vérből dirofilaria lárvaalak soha kimutatható, akkor a szívférgesség mellett több egyéb betegség (primer szív/keringési betegségek, tüdőbetegségek, onkológiai betegségek, máj/vese betegségek ….. ) is bőven lehetséges – és dehogynem lenne értelme az ELISA vagy méginkább a PCR szívféreg tesztnek a pontos diagnózis miatt. Ha kizárták a szívférgességet, akkor pedig dehogynem lenne további kardiológiai-, belgyógyászati- onkológiai kivizsgálásnak.

Szerintem elsősorban ezeknbek a tivábbi vizgsálatoknak lenne eredménye, nem a feltételezett szívféreg adulticid és/vagy larvicid kezelésének.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993