meghalhat? 2

2018.08.15.

Köszönöm, de megvizsgálta doki az 5 hónapos yorkit, tényleg nyitott a kutacsa, de nem mondott semmit. Ön tud valamit mondani? A banánban sok folsav van, ezért lehetne jó a banán, ez akkor nem igaz?

Hogyne tudnék, állatorvosa is egészen biztosan tud valamit mondani. Előző “meghalhat?” jeligéjű kérdésében még az adatlapon az szerepelt, hogy nem járt állatorvosnál a kölyökkel.

5 hónapos korára egy jól fejlett yorkinak már zárulni illett volna a kutacsának. Ha ez nem történt meg, akkor annak hátterében könnyen előfordulhat fejlődési rendellenesség, vagy táplálási anomália. Ha a kölyök táplálása nagyobbrészt jóminőségű, kistermetű fajták puppy, majd junior tápjaival történt, akkor ez utóbbi szinte kizárt. A fejlődési rendellenesség nem ritkán agyvízkór (hydrocephalus) formájában jelentkezik, és a duzzadt agyvelő az akadálya a kutacsok záródásának. Figyelemfelkeltő tünet lehet a kölyök fejformája,súlyosabb esetekben akár idegrendszeri tünetek is jelentkeznek. A hydrocephalu-t  képalkotókkal (CT-vel, de főleg MR vizsgálattal) érdemes igazolni.

Ha a kölyök nem jó minőségű kistermetű fajtáknak gyártott tápot eszik nagyobbrészt, akkor érdemes lehet kálcium-, foszfor-, és akár fólsav pótlásról is gondoskodni – de ha a fejlődésben lévő kölyköt banán-tehéntej diétára állítjuk át, annak hasmenés, alultápláltság és hiánybetegségek lesz az eredménye. Ha pedig csak kismennyiségű banánt és tehéntejet adunk neki, akkor nem kellő mennyiségű fólsav (és kalcium …) bevitelt érünk el.

Alapvetően állatorvosa, aki eddig is figyelemmel követhette a kölyök fejlődését  a rendszeres  parazitamentesítések és védőoltások beadása során, tanácsot adott a táplálást illetően ….. tisztában van azzal, hogy mennyire súlyos a kutacs záródásának elmaradása, vannak-e jelei hydrocephalusnak, vannak-e egyéb tünetek, akár idegrendszeri tünetek is ….  Ő sokkal inkább képes megítélni azt, hogy szükség van-e neurológiai kivizsgálásra és képalkotó vizsgálatra. Ezekkel a további vizgsálatokkal derülhet ki, hogy mennyire súlyos a kölyök rendellenessége, és az is, hogy lehet-e ezen javítani, ill. mik az esélyek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993