Matyika 2.

2018.08.28.

Nagyon nem lettem okosabb, és mint írtam nem áll módomban elvinni a cicát tőlünk 200km-re levő szemészeti szakrendelésre. Az alapos kivizsgálásoknak sem látom már értelmét egy 16 éves cicánál, mert csak felesleges gyötrés neki, esetleg kiderül valami baj, és az is hogy nem lehet tenni semmit. Vittem már cicámat szembetegség miatt szemspecialistához, 200km-re.Összesen 4 alkalommal kellett vele odautazni,állatorvosi díjak, szemcseppek, szemműtét(pislogóhártya rávarrás)stb.összesen került 120ezerbe, plusz 1600km út benzinköltsége, plusz összes szabadság ráment.De!Ezt mindet nem írtam volna le, ha a cica szeme valamennyire rendbe jött volna, de nem jött, mert megvakult. Én ezt az utat nem fogom még egyszer egy 16 éves cicával végigcsinálni. Vagy már kétszer vizsgáltattam ki öreg cicát, vérvételek, ultrahang, stb. Mindig az derült ki, mája, veséje gyengébben működik.Kapott az amúgy minden finomságot visszautasító cica tápot a veséje miatt, amihez hozzá sem nyúlt. Ha nem akartam hogy éhen haljon, adtam neki továbbra is az addigi finomságokat, amibe legalább belenyalt. És mindezért kidobtam mindennel együtt 50-60 ezret. De állattartóknak vannak hasonló eseteik. Néha az ember más tanácsot várna, ami elérhetőbb számára, és az állata talán gyógyulna, de így nem. Önök biztosan tudják, egy ilyen mély szaruhártyafekély mitől gyógyulna legjobban.Mint írtam, meg tudnám szerezni.Miért nem segítenek?

Én pedig továbbra is csak annak látom értelmét, ha az akárhány éves cicáról legalább az kiderülhet, hogy primer szembetegség (krónikus gyulladás, elhalás, tumor ….???), vagy szisztémás betegség (cukorbetegség, hyperthyreózis, leukózis/lymphoma, panleukopenia, magas vérnyomás …. ???) zajlik-e.

Nem tudok semmi gyógyszert ajánlani, hiszen nem kizárt, hogy a szemgolyó eltávolítása, vagy pajzsmirigy lebeny eltávolítása, vagy inzulin adagolása, vagy ……. egészen más beavatkozás segíthet. Ön nem lett okosabb, mert egy készítmény nevét várja tőlem, én viszont a lehető legostobább módon viselkednék, ha a levele alapján diagnózist és gyógyszer nevet mondanék.

Sajnálom a rossz tapasztalatait az előző cica kapcsán, és valóban előfordulhat még az is, hogy a Matyika sem menthető – de ha egy hasonló észosztó oldalról várja a segítséget, mint az enyém, azzal adja a legkevesebb esélyt számára. Én viszont, ha egyik családtagomat elveszíteném egy tragikus, fatális betegségben, attól a másik családtagomat még orvoshoz vinném, ha megbetegszik.

Sajnos (vagy nem sajnos) sem az egészségügy, sem az állategészségügy nem aszerint működik, hogy leírt események, tünetek alapján valaki rávágja a diagnózist, bemond egy készítmény nevet, majd a család “megszerzi” azt. Nem létezik ilyen segítség, vagy legalábbis ritka lehet, mint a lottó ötös. Nekem a 2 levele alapján sejtelmem sincs, hogy mi játzódik le a Matyikában, mi volt a baj a korábbi cicával …… illetve minden kollégámhoz hasonlóan lehetséges betegségek tucatjai sorjáznak. Ennél okosabbat nem írhatok.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993