otitis

2018.09.11.

Tisztelt doktor Űr/Nő! Van egy 8 éves bigli-foxi keverék kutyusunk.Kb 2 éve több alkalommal fülgyulladása volt.Vakarta a fülét,csúnya piros volt neki.Legutóbb az orvos azt mondta,hogy nem lett kikezelve,nagyon beszúkült a hallójárata.4 héten át/heti egyszer/ mindkét fülébe kapott Osurnia fülgélt,s mellé prednisolon tablettát/steroidot/,az orvos szerint kis adagban kb.1 hónapig,ami fokozatosan csökkentve lett.Nagyon fel volt telve a bűzmirigye,amikor csúnya piros volt a füle.Azt is mondta az orvos,lehet,hogy élete végéig szednie kell a steroid gyógyszert,amit ha lehet szeretnénk elkerülni.Eltelt három hónap s megint csúnya piros lett a füle ,főleg az egyik ,a bűzmirigye megint nagyon föltelt. Megmutattuk egy másik állatorvosnak/mivel az előző /jelenleg szabadságon van/,aki azt mondta,nem igazán jó adni hosszú távon a steroidot s mondta,hogy bevonná a kutyusunkat egy kisérletbe.Vett le fülváladékot ,adott surolan fülgélt,fölírt klion tablettát,s egy hét múlva kellene visszamennünk.Hazaérve,mivel nagyon piros volt a füle,mindjárt beletettünk a pirosabbik fülébe 1 ml-t,amit az orvos írt elő. Azt mondta a pirosabbik fülébe naponta 2×1 ml-t,a másikba 1×1 ml-t tegyünk. Majd elolvastam a gyógyszerről írtakat,s megdöbbenve látom,hogy ez is steroid, 2-3 cseppet írnak adagolásra, s előfordulhat,a kutya hallásának rosszabbodása mellékhatásként.Nagyon megijedtem,s nem tudom ,mit tegyek? Önök mit javasolnak? Hová vihetnénk a kutyusunkat,hogy kiderüljön ,mi áll a gyakori fülgyulladása mögött? Allergia,bűzmirigy telődés?

Valóban akár szisztémás betegség (allergia, immunszupresszív állapot, mikózis, endokrin betegségek ….) is áééjat a vissza-visszatérő, terápiarezisztens hallójárat gyulladás hátterében.

A kutya részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, otoszkópos vizsgálat, váladék laborvizsgálata ….) majd esetleg speciális vérvizsgálatok, szakvizsgálatok … ajánlott annak kiderítésére, hogy mi okozhatja a krónikus, szűkülettel is járó hallójárat gyulladást. Ha megvan az alap, ill hajlamosító ok, úgy több eséllyel lehet esélyes kezelést választani.

Felületes bódításban a hallójárat jobban vizsgálható, mintázható, a hallójárat tisztítása és helyi kezelése is pontosabban elvégezhető. Vannak olyan előrehaladott, gyógyszeres kezelésnek ellenálló esetek is, amelyeket csak műtéttel (hallójárat eltávolítása) lehet megoldani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993