vesebeteg cica

2018.09.25.

Jó napot! A tanácsukat szeretném kérni. Van egy 16 éves, ivartalanított, lakásban tartott kandúr cicám. Egy évvel ezelőtt csináltattunk nála teljes vérképet, mert el kezdett többet inni, sűrűbben hányogatott, fogyott is egy keveset, illetve jobban válogatott. Ezért megijedtünk, hogy a veséjével lehet valami, ami sajnos be is igazolódott.A karbamidja lett több, 15,3. Akkor az orvosunk erre nem mondott semmit, pedig direkt rá is kérdeztem, hogy a veséjével rendben van-e minden, amire igennel felelt. Akkor részben megnyugodtunk, azonban az utóbbi időben még inkább elkezdett válogatni, egyébként Royal Canin tápot eszik, ezt ajánlotta több állatorvos is, azonban sajnos a fogai elég rosszak, jó pár már hiányzik is neki oldalt, így nem igazán tudja megrágni a száraz tápot, ha pedig beáztatom neki, akkor végképp elutasítja. Mára már jóformán csak a nedves eledelt eszi meg és nagyon kevés szárazat. Voltunk vele két héttel ezelőtt egy másik állatorvosnál, aki elmondta, hogy a veséjével kezd gond lenni, de a korához képest nem olyan rosszak az értékei, kreatinin: 147, foszfor:1,3, nátrium: 150. Ő csak a Verti DMG étrendkiegészítőt ajánlotta neki, azt már szedi is, majdnem két hete. Mindenképpen szeretnék neki másik vérképet csináltatni, amiben lehetőleg az cisztatin c is szerepel, mert úgy hallottam, hogy azt nagyon fontos ilyen esetben nézetni. Addig is, a tanácsukat szeretném kérni, hogy mit tehetnék, mivel etessem őt, ha a szárazat elutasítja, esetleg nedves tápot, kifejezetten vesebeteg cicáknak? Önök szerint, mennyire rosszak ezek az értékek? Előre is nagyon köszönöm és várom válaszukat!

Jó ötlet a Cystatin C érték mérése is – ami a másik 3 standard veseparaméterhez (karbamid, kreatinin, foszfor) képest korábban jelezheti a veseelégtelenség kialakulását.

Igazán nem bonyolítani akarom a problémát – de meg kell írnom, hogy a sok vízivás, étvágytalanság és elemelkedett veseparaméterek egy 16 éves cicában sokféle betegségre utalhatnak. Sajnos egyáltalán nem kizárt, hogy a veseelégtelenség nem végső diagnózis, de előfordulhat, hogy más betegség tünete csupán. Ez az alapbetegség lehet többféle vírusos betegség (az adatlap szerint a lakásban tartott cicát nem szokta oltatni), lehet cukorbetegség, lehet szívelégtelenség, magas vérnyomás betegség,  és akár ennek hátterében is állhat más kórkép pl pajzsmirigy túlműködés …. de korántsem kizárt akár mindkét vese policisztás elváltozása, vagy onkológiai betegség sem.

Mindezek értelmében nem csupán 3, vagy 4 veseparaméter mérése – de a cica részletes, szisztematikus kivizsgálása ajánlott – aminek során érdemes lenne a fizikális vizsgálatok mellett, vírusteszteket, teljes vér/vizelet labort, hasi ultrahangot ….. és ezek után akár egyébkiegészítő vizsgálatokat is végezni.

Így lehetne jóval pontosabb képet kapni a 16 éves cica jelenlegi állapotáról,  a veseműködés állapotáról és az esetleges alulműködés okáról …. ezzel az esélyekről és kezelési megoldásokról is.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993