Hiperkeratosis

2018.10.11.

Üdvölet!Kb.1,5 hete 1éves labradorom orra tetején kirepedezett a bőr.Nem piszkálja nem zavarja,nem váltottunk tápot nem kapott újdonságot sem.Gondoltam hátha gombás fertőzés elmentünk az orvosunkhoz aki aztmondta hiperkerotosis túlszarusodás.És nem lehet vele mit csinálni.Írtam a tenyésztőnek is aztmondta egyik kutyájuknál sem fordult ilyen elő.Most rendeltem neki egy jojobaolajos ápolót amit bulldogoknak szoktak használni hátha segít.Mi az Ön véleménye?Valóban nem lehet kezelni?Olyan kis csúnya szegénynek.Nagyon köszönöm a válaszát. Tisztelettel,B.Zsuzsanna

Attól tartok, hogy bármelyik helyileg használható készítményt szinte azonnal lenyalja a kutya az orrtükréről, így az kevés eséllyel tudja kifejteni a hatását.

Valójában a leírt jelenség hátterében lehet sokféle oktanú gyulladás (allergia,vírusos/bakteriális/gombás fertőzések, vegyi anyagok, hőhatás, inszoláció ……) aminek egy részét, jó részét állatorvosukkal könnyen kizárhatták. Évtizedekkel korábban a legtöbb állatorvos hasonló látvány alapján a szopornyica krónikus megjelenésére gondolt elsőként, manapság ez már szerencsére nagyon ritka. Lehet táplálási hiba is, ha pl a nem jó minőségű táp túl kevés, vagy tönkrement A-vitamint tartalmaz. Lehet a perifériás keringés elégtelensége, endokrin betegségek, metabolikus betegségek, az immunrendszer betegségei …. és lehet olyan banális mechanikus ok, mint hogy a kutya ás (ill orrával földet túr) vagy a kerítés fémrészeihez nyomja az orrát …..

Ha sikerülne megtalálni a háttér okot – ami nem egyszerű, látszik a korántsem teljes felsorolásból is – úgy lehetne a legszebben megoldani a problémát. A tüneti kezelés területén is több esélyt látok szájon át adható,  A-vitamin és karotin tartalmú kutya táplálék kiegészítőknek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993