bódítás idős cicánál

2018.10.17.

Jó napot! Nagyon szépen köszönöm az előző válaszaikat. 16 éves cicámat vérvételre és vizeletvizsgálatra visszük. (Veséjével van gond.) Próbáltam bevinni vizeletmintát a rendelőbe, hogy annyival is kevesebbet kelljen őt "kínozni" mert nagyon félős, érzékeny cica, már az utazást is nehezen viseli, talán azért is, mert mindig lakásban élt, soha nem volt kint, nem érte őt túl sok inger. Interneten olvastam, hogy le lehet venni itthon is a vizeletet, majd tiszta befőttes üvegbe kell tenni. Hiába vittem így be a rendelőbe, azt mondták, hogy ez nem elég steril, és majd ultrahanggal vezérelve fognak tőle venni, amikor bevisszük. Ehhez viszont mindenképpen le kell borotválni a pocakját, mert talán még a vérvételt, reménykedtem benne, hogy meg tudják oldani úgy, ahogyan a legutóbbit, egy kis jéggel áztatták meg a kezét és így is megtalálták a vénáját. Azért félek ennyire a borotválástól, mert semmilyen elektromos kütyüt nem tűr meg maga körül, jóformán halálra rémül tőlük, működtetés közben. Azt mondta az orvos, hogyha nagyon nem fogja engedni, akkor egy kicsit elbódíthatják őt, viszont egyszer egy állatorvos asszisztens mondott valami olyasmit, hogy az ő korában már veszélyes a bódítás is. Megkérdezhetem erről mi a véleményük? Gondoltam rá, hogy esetleg egy fürdetéssel egybekötve, a hasát leborotválni, nem elektromos borotvával, de természetesen tudom, hogy ez nagyon veszélyes is lehet, félnék nagyon, hogy megvághatom őt. Előre is nagyon köszönöm a segítségüket!!

Biztos vagyok abban, hogy állatorvosa felkészült a 16 éves cica vizsgálatára – érzésem szerint otthon nem kellene fürdetni, sem borotválni a cicát.

Az esetek túlnyomó részében semmi gondot nem jelent egy idős cica fizikális vizsgálata, a vér- és vizelet mintavételezés, sem a hasi ultrahang vizsgálat. Egy-egy extrém esetben lehet szükség az állat bódítására – ami ugyan jobban megviseheti a cicát, de a vizsgálati eredmények szükségesek a diagnózishoz, az esélyek, kezelési megoldások megtalálásához, ezért szerintem is a vizsgálatok elhagyásának nagyobb lehet  a veszélye, mint azok elvégzésének.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993