Tartós hasmenés macskánál

2018.10.20.

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Kandúr cicám lassan 2 hónapja küzd hasmenéses tünetekkel, ez legfőképp abban nyilvánul meg, hogy amikor ül vagy fekszik cseppméretű híg széklet távozik belőle. Nagy dolog esetén az alomra jár üríteni, ez a széklet viszonylag szilárd, néha pépesebb. Az többszöri állatorvosi vizsgálat, kezelés semmi javulást nem hozott. Vérképe szerint, a magasabb vérsüllyedési értéken kívül, semmi irányadó dolog nincs (3 különböző időpontban is vettek tőle vérmintát). Kitapintható szervi elváltozást nem találtak, a végbeléből vett minta mikroszkópos elemzése nem mutatott élősködőt. A hasmenés kezdetekor kapott Drontal Cat féreghajtót, majd Stomorgyl-t és Normaflore-t, ekkor a Purina One Urinary Care-rel kiegészített sima felnőtt macskáknak való táp helyett csirkemellet, húsleves levét és rizst kapott. Nem történt semmi változás ezért megpróbáltuk a széntabletta adásat is, ami alig segített és a befejezés után ismét rosszabb lett. Később alutasakos Friskies macska eledelt kapott, B12 vitamin tablettával. 2nappal ezelőtt a macska végbele kifordult, 3-4cm-re előreesett. Az állatorvos visszahelyezte és összevarta végbelél, amit másnap kiszedett. Jelenleg Immodium kapszula negyedét és Enroxil Flavour-t kap. A cica végig jó hangulatban viseli a betegséget (ugyanúgy dorombol, hízeleg, érdeklődése nem változott) Kérem segítsen, mit tudnék még tenni javulása érdekében? Az eddigi kezelések szinte hatástalanok voltak!

Nincs, nem lehet más mentő ötletem, mint a 10 évesnél idősebb kandúr (nem ivartalanított?), lakásban tartott, az adatlap szerint nem oltott (!) cica szisztematikus, akár ismételt kivizsgálása, hogy kiderülhessen a makacs, tüneti kezelésre nem reagáló hasmenés oka.

Megértettem, hogy a vérvizsgálatok, a bélsár parazitológiai vizsgálata és a hasüreg áttapintása során nem találtak eltérést állatorvosai.

Nekem is, és nyilván állatorvosainak is nagyszámú lehetséges ok kell, hogy eszünkbe jusson egy hasmenéses tünet esetében. Ha valóban oltatlan a cica, akkor a vírusteszteket is érdemes elvégezni, mert lehet akár vírusos fertőzés is a tünetek hátterében. Nem ritkán pajzsmirigy túlműködés okoz hasmenést nem fiatal cicákon, de számtalan egyéb belgyógyászati-, endokrin- ….. akár onkológiai betegség is felmerülhet.

Sajnos a hasmenés nem csak emberben, kutyákban, de a macskáknál is az egyik leggyakoribb, legáltalánosabb tünet. Ha a leggyakoribb lehetséges okokat már ki is zárták, sajnos számtalan ritkább, és nehezebben diagnosztizálható ok is lehet a háttérben, aminek a megtalálása sok erőfeszítést, áldozatot igényelhet állatorvosa, valamint a cica az az Ön részéről is.

Én is azt remélem, hogy mielőbb fény derül a rejtélyre, és meggyógyítható, kezelhető  betegséget találnak a cicánál.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993