Agresszív cicus

2018.11.09.

Kedves Doktornő! 10 honapos maine coon cicam (ivartalan kandur) nagyon agresszivan játszik sokszorok nélkül rámugrik lemar. A cicus törzskönyvestenyésztőtöl eü garanciával többször oltva féregtelenítvenegatív tesztekkel re delkezik, prémium tapot kap. Ennek ellenere időnként gyulladt az ínye. Többszörvoltunk veleorvosnal fiv felv egyeb ki lett zárva. Allitolag a foginyen lenövés van… Összefüggésben lehet az agressziójaa fogínyproblémaval? Stomodine géltajánlott az allatorvosa, Válaszat előre is köszönöm M Judit

Fajtától és ivartól függetlenül, pedigré nélküli házimacskákon is előfordul a leírt jelenség, maine coon fajtán belül pedig talán gyakoribb. Ráadásul a robosztus felépítésű main coon egyedek akár komoly sérüléseket is képesek okozni.

Az első dolog, amit ki kell zárni, az valóban a fájdalmat, diszkomfortot, rossz közérzetet okozó betegségek, elváltozások sora. Azaz, igen akár összefüggésben lehet az agresszió a fogínyproblémával is, érdemes ezt a problémát megoldani.

Sajnos azonban a makkegészséges, semmilyen egészségügyi problémával nem küzdő egyedeken, önállóan is előfordul viselkedési zavarként jellemezhetően az agresszívitás. A lakásban egyedüli állatként tartott, ivartalan kandúr esetében ez lehet territoriális, vagy zsákmányszerző magatartás és egyéb ok is. Túl kicsi élőhelyen, vagy ingerszegény környezetben, de hangos, “idegesítő” környezetben is gyakoribb az agresszív viselkedés. Előfordul,  hogy Feliway párologtató, vagy spray segít, de ezen megoldások is csődöt mondhatnak.

Sajnos az esetek egy részében előfordul, hogy semmimódon nem sikerül úrrá lenni  a problémán.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993