köhögés

2018.11.13.

Kedves Állatorvos! Kicsit el vagyok már keseredve, mert nem tudom mi tévő legyek. A kutyusom (6 kg, keverék, kan,12 éves) kb 2 hónapja elkezdett köhögni. Korábban már kiderült, hogy pitvar nagyobbodása van, erre szedi is a gyógyszert, illetve légcsőkollapszis. Immár 4 különböző állatorvosnál jártunk a köhögéssel, de egyszerűen nem jutunk előrébb. Újra megvizsgálták a szívét, azt mondták, nem rosszabbodott az állapot, a köhögés légcső eredetű. Eddig a köhögésre szedett gyógyszerek: caniresp dry szirup, diaphyllin, spiropent, phosphorus ch15 és még lándzsás útifűvel is próbálkoztunk. Ezek mellé a szívére szedi a cardalist és furont. A köhögése egyszerűen nem akar elmúlni. Amit fixen megfigyeltem, hogy séta közben teljesen megszűnik, ahogy a szabad levegőn van. Nap közben néha köhög, néha nem, ez változó. Este pedig mindig, ettől se ő se én nem tudunk nyugodtan aludni. Én már arra is gondoltam, hogy az egész rossz irányban lett kezelve és nem is a légcsöve miatt van, hanem esetlegesen valamilyen allergia, ami a lakásban van és irritálja a légcsövét, ez magyarázná, hogy a sétától, illetve más környezetben miért múlik el. Továbbá olvastam, hogy az allergia tünete lehet még a mahagóni színűre nyalt mancs, és nála ez is megvan. Kérném a tanácsát. Köszönöm szépen.

Leírását olvasva másnak is eszébe juthatott akár az allergiás eredetű légzőszervi tünetek eshetősége is, ennek is jó esélye van.

Ha azonban állatorvosai a vizsgálatok során szívmegnagyobbodást és légcsőszűkületet is megállapítottak, akkor nyilván ezek is jelen vannak a kutyában, és nem kizárt, hogy egynél több betegség okozza a tüneteket.

Sajnos a leírt tünetek kellően általánosak ahhoz, hogy még jónéhány lehetséges ok (szívférgesség, bronchitis, emphysema, fibrózis, daganatok …. toxikózisok …. májelégtelenség …..) felmerül állatorvosaiban egy 12 éves kutya esetében. A felsorolásból is látszik, hogy kitalálni szinte lehetetlen az oko(ka)t – részletes, szisztematikus vizsgálatokkal lehetséges felderíteni a tünetek hátterét.

Ha a részletes kórelőzmény ismeretében állatorvosainak volt lehetősége fizikális vizsgálatokat és laborvizsgálatokat is végezni, mellkasi (és nyaki)  röntgen, szív ultrahang is készülhetett – még ezek után is szükség lejet allergológiai vizsgálatra, vagy endoszkópiára, esetleg 3D képalkotóre, hogy kiderülhessen az ok. Önnel és állatorvosaival együtt mi is reméljük, hogy gyógyítható, kezelhető betegsége(ke)t találnak és tudnak segíteni a kutyán.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993