Pufi

2018.11.21.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 11,5 éves cicánk több, mint 1 éve hányással küzdött, utóbbi hetekben hasmenése is volt. Az 1 év alatt több orvosnál voltunk, ahol szőrlabda megtapadására gyanakodtak a gyomorban, ami ingerli a gyomorfalat. Amikor napi szintűre sűrűsödtek a hányások, elvittük más orvosokhoz is, ahol hasi UH alapján megállapították, hogy a gyomorfalon egyenetlen kinövés látszik hozzávetőleg a gyomor 40%-án. Citológia alapján lymphomát állapítottak meg a gyomorfalon, valamint a biopszia alapján fekélyesedést. Eddig hányáscsillapítót és antibiotikumot kapott, amelyek szedésére jól reagált, a kezelés alatt tünetmentes, de ahogy elfogy a gyógyszer, újra visszatérnek a tünetek. Orvosa szerint műthető helyen van, kimetszhető a gyomorból az a rész, az a kérdésünk, hogy Ön szerint javasolt-e a műtét ebben a korban, illetve az Önök véleménye szerint milyen utókezelés szükséges műtét után. A Budafoki Állatgyógyászati Központ hozzávetőleg mekkora összegért végzi a műtétet? Köszönöm!

A gyomorfekély és a gasztrointesztinális lymphomák is idősebb cicákon szoktak jelentkezni. Ha 15 éves, vagy még idősebb lenne a cica, akkor is az lenne a válasz, hogy a kor önmagában nem döntheti el az esélyeket. Sokkal fontosabb lehet annak tisztázása, hogy a lymphomás elváltozás (vagy gyulladás/fekély) valóban csak a gyomor eltávolítható területein jelentkezett-e, és főleg az, hogy nincs-e nyirokcsomó, máj, bél, tüdő, csontváz …. szem, bőr ….. áttét a cicában.  Ez utóbbi kérdésben a friss ultrahang mellett egésztest 3Dképalkotó vizsgálat sem túlzás. A cica általános állapota, labor paraméterei, esetleges társbetegségei is fontosak.

Ha a Pufi cicának olyan szerencséje lenne, hogy a tüneteket és gyomorfal elváltozást esetleg “csak” lymfocitás gyulladás és fekély okozza, vagy a lymphoma csak a gyomorfal eltávolítható részére korlátozódik – úgy a gyomor műtét akár végleges gyógyulást is hozhat. Gasztrointesztinális lymphomák esetében ez sajnos ritka. Az eltávolított gyomor részlet szövettani vizsgálata nagyon fontos.

Egy macska esetében a részleges gyomor eltávolítás szövettani vizsgálattal együtt nálunk hozzávetőlegesen 50.000 Ft-ba kerül.

A szövettani eredmény, és esetleges áttétek által meghatározva a lymphomák hatékony kezelésére gyógyszeres kezelések, ezek oncothermiával segített változatai, és immunterápiák is szóba jöhetnek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993