3 cica

2018.11.25.

Tisztelt Doktornő! Etetésben kérnék javaslatot. Van 3 cicám, egy kb. 10 éves ivartalanított kandúr/talált cica, csak becsült kor/, és kettő, testvérpár ők nyáron voltak 1 évesek. Szintén ivartalanítva lettek idén januárban. A tavaszi első hőhullámmal a két fiatal cica eléggé elhízott. Nagyok is, az egyik 7, a másik 6 kg. Nem hiszem hogy sokat ennének, még mindig a 4 kg-os macska napi adagot kapják, és elég nekik. Próbálok jó minőségű tápot adni nekik, Select Gold , Happy Cat termékekből a steril, ill. a light terméket kapják, ill. most vettem egy újat, iamsö light in fat / sterilized fajtát. Konzervtápot is igényelnek, abból viszont nem eszik meg ezeket a fajtákat, illetve mindháromnak különböző az ízlése. Az idős cica a legmozgékonyabb, és legvékonyabb, ő 4 kg körül van. Szeretném megkérdezni van-e ezeknél jobb minőségű táp, illetve a két fiatalt hogyan tudnám kicsit lefogyasztani? Elég nehéz őket mozgásra ösztönözni, pedig kicsiként találtuk őket is. Ha mi nem játsszunk velük ők egymással nemigen játszanak. Számít-e a cicák étkezésében hogy mennyi nyersrost van a táplálékban? Mert ezekben a jó minőségű tápokban sem vannak túl nagy arányban. De állateledel boltban azt mondták nincs is rá igényük a macskáknak. A nyers hamura nagyobb szükségük van. Szerencsére egészséges mindhárom cica, de érdemes-e kimondottan gyógytápot keresni nekik betegség megelőzésként? Két cicám halt meg hosszú súlyos betegség után, ezért kérdezem ezt, meg tudnám-e előzni valamilyen módon a cukorbetegség, a rák kialakulását? Még egy kérdés: a kötőszöveti szarkóma kialakulhat-e úgy, hogy a védőoltást egy cica rossz helyre kapja? Állítólag már a cicáknak is a hátsó combba kell adni az oltásokat, nem pedig a háton a bőr alá? És ha annak a helye becsomósodik abból kialakulhat-e ez a kötőszöveti szarkóma? Köszönöm a válaszukat. Szunomanné

Nem kevés kérdését  kimerítően megválaszolni lehetetlen egy állatorvos válaszol rovat keretein belül.

Csodák nincsenek, mindhárom cica esetében az ivartalanítás és a megkímélt lakáséletmód nagymértékben csökkenti az energiaigényüket, így az elhízást megakadályozni csak csökkent energiabevitellel és forszírozott aktivitással, mozgással lehet. Az ivartalanított cicáknak gyártott, diétás tápok jó ötlet – de ezt is csak ajánlott mennyiségben érdemes adni. Az ingerszegény környezetben élő cicák esetében a táplálkozás öncélú örömforrássá alakul. Nem túlzás akár pórázon sétáltatni sem a cicákat.

Cicáknál is előfordul, hogy az elhízást endokrin betegség (Cushing, cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés …) okozza.

Macskák lágyszöveti szarkomáinak egy részét védőoltás, vagy más injekció is okozhatja. Korábban lehetett olvasni hasonló tanulmányokról, ami az injekciók helyének megváltoztatására irányult pl farok, lábvég …. könnyebben amputálható testrészek – de ezek nem terjedtek el a gyakorlatban.

Szerteágazó kérdéseit érdemes lehet állatorvosával megbeszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993