Pittypang

2018.12.11.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr, Kiválasztottunk egy uszkár kutyust megvásárlásra. Ketten voltak testvérek, de a testvére ma az első oltás beadását követően-pár óra elteltével- elpusztult. A tenyésztő nem tudta megmondani, hogy miért. Az általunk választott kiskutya a testvérével egyszerre megkapta az oltást, de nála egyenlőre nem jelentkezett semmi tünet. A tanácsukat szeretném kérni, hogy a “mi” kiskutyánkat megvásárolhatjuk e Ön szerint? Mi lehet ennek az oka?

A leírt esemény alapján elsőként a nagyon ritkán előforduló hyperallergiás reaciókra kellene gondolnuk – de még ha valaki meg is figyelte a tüneteket, majd agoniális jelenségeket a szerencsétlenül járt kiskutyán, akkor sem lehetséges boncolás, és hozzá kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok nélkül kimondani ezt. Egyedi érzékenyégen túlmenően is számos egyéb veleszületett, vagy szerzett, fertőző, vagy nem-fertőző ok állhat a háttérben.

Minthogy nem tudjuk a testvér kölyök elvesztésének az okát, így azt sem tudhatjuk, hogy mekkora kockázat az alomtestvér megvásárlása.

Ebben a helyzetben is az adásvételi szerződésben kell pontosan rögzíteni az Önök elvárásait, követeléseit a tenyésztővel szemben, ha a kölyökről a későbbiekben kiderül, hogy esetleg nem egészséges.

Én is tudom, hogy ezzel csak a jogi, anyagi következményekre készülnek fel (már amennyire ez lehetséges) és ez csak kevéssé megnyugtató a Pitypang jövőjét tekintve, de ennél többet nem lehet a leírtak alapján valószínűsíteni. A kiválasztott kölyök lehet makkegészséges, és élhet majd hosszú, boldog, egészséges életet is – de az alomtestvér hirtelen elvesztése aggályos rá nézve is.

Pitypang tenyésztője, esetleg állatorvosuk tud ennél némileg többet mondani, de ha nem volt boncolás és senki nem látta a másik kölyök elhullásának körülményeit, úgy ők is többféle lehetséges okot fognak említeni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993