kinti macska téken

2018.12.13.

Jó napot! Elnézést, hogy nem gyógyítással kapcsolatos a kérdésem. Egy éve van egy befogadott, ivartalanított lány cicám. Kinti cica, mert van már bent egy nagyon idős cicám, aki nagyon érzékeny és amikor csak nyitott ablakon keresztül is látták egymást, a kinti neki akart menni az idős macskának, ezért nem is szeretném őt kitenni az összeszoktatás ijedelmének, mert nem tudom, mi történne. A befogadott cica mindig is kinti volt, ismertem az előző “gazdáit”, innen tudom, de szegénynek csak egy kis szigeteletlen faházikója volt, amiben még egy rongy sem volt. Nálunk egy sufnin belül van neki a szigetelt házikója, ami párnával, több réteg pokróccal van kibélelve, illetve egy melegítő párnán alszik, de az nem annyira melegszik fel azért. Kora esténként beengedem őt a konyhába 2-3 órára, addig az idős cica másik helyiségben van. Kérdésem az lenne, nem ártok-e neki ezzel többet, hogy utána meg ki kell mennie a hidegbe, nem zavarja-e meg a hőháztartását, mert olvastam valami ilyesmit.Az utóbbi időben nagyon bánt, hogy kint kell aludnia, illetve felszabadult a házban egy szoba, ahová a benti cica nem igazán jár be, így arra gondoltam, hogy legalább a mínuszokban bevinném őt éjszakára, csak vajon nem szokna-e hozzá túlzottan… Előre is nagyon köszönöm a segítségüket!

Fagyos időkben a kinti-benti cicáknál a következő a helyzet.

Nagyrészt kint élő cicák jó táplálás mellett igyekeznek bundát és zsírréteget is növeszteni és más módon is igyekeznek alkalmazkodni a hideghez. Ezt nem zavarja meg, ha napi néhány órát melegben tölthetnek, ellazulhatnak, kipihenhetik magukat, felmelegedhetnek – sőt, segít elviselni a zord időjárást. Náluk fokozottan fontos a jó minőségű, és kellő mennyiségű étel és a nem fagyos ivóvíz ellátás. Általában a téli időjárás a vadon élő állatokat és a háziasított, de kint élő állatokat is megviseli, megbetegítheti, rövidebb életet élnek.

Csak lakásban élő cicák sem kültakarójukat, sem hőháztartásukat tekintve nem készülnek fel a több órás fagyos környezetre, így a szoba cicák könnyen lebetegedhetnek ha sok órára, néhány napra kiszöknek.

Jó ötlet lenne megoldani a kinti cica éjszakai/hajnali fagyok időszakára a bentartást.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993