Ujfundlandi viselkedészavar

2018.12.13.

Üdvözlöm!Van egy 7 hónapos Ujfoundlandi fajtájú kutyánk.Kb.2 hónapja vettem észre,hogy evés közben a farkára morog,támadja,mintha tőle különálló dolog lenne.Mostmár termetes,és félelmetes ebben a helyzetben és ilyenkor beszámíthatatlan.Napközben nem csinálja,kizálógak mikor eszik,viszont akkor mindig.Egyébként egy okos,kedves kutya,ezen kívül nincs vele probléma,de van két gyermekünk,és félek attól,mi lesz,ha még nagyobb lesz.Próbáltuk róla leszoktatni,megelőzni ezt a tevékenységet figyelemeltereléssel,a morgás első pillanatában mielőtt a farkának ugrana határozott rászólással,minimális “oldalba bökéssel” ezzel is jelezve hogy nem szabad,de sajnos nem javul a helyzet.Tápláléka kiegyensúlyozott,prémium minőségű tápot kap,hatalmas füves udvarunk és egyben nagy mozgástere is van,nincs megkötve vagy kennelbe zárva.Mit javasol,mit tehetnénk érte hogy ez megszünjön? Köszönettel:Hajdu Laura

Ha állatorvosával együtt biztosak abban, hogy “csak” viselkedési rendellenességről van szó, úgy azt szintén állatorvosukkal, vagy kutyakiképző által ajánlott szigorú tréninggel lehetne orvosolni. Ha a tréning csődöt mond, vagy nem tudják végigvinni, úgy a kutya etetését lehetne a kert másik végében, ideális esetben egy zárt kennelben végezni a gyerekek védelme érdekében.

Részemről leírása alapján még akkor is felmerül idegrendszeri elváltozás, betegség gyanúja, hogy megértettem, kizárólag etetés közben figyelték meg a kutya hátulsó testfelére irányuló agresszív viselkedést.

Én nem tudom kizárni akár a veleszületett agyi elváltozások lehetőségét, akár a gerinc ágyéki-, keresztcsonti szakaszának elváltozásait sem. Állatorvosa tudja elvégezni az alap vizsgálatokat ezek kizárására, vagy megerősítésére – de a pontos diagnózishoz neurológiai szakvizsgálat és 3D képelkotók is szükségesek lehetnek.

Azt sem tudom kizárni, hogy a kamaszodó kan a hím nemi hormonok fokozódó termelődésétől agresszív. A kutya kasztrációja nem kizárt, hogy megoldja a problémát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993