Cickany segitsegkeres

2018.12.20.

Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdésem lenne hogy a lakásunkba pár hétig de kb egy honap is lehetett ha nem több beköltözött egy cickány.hisszu orra miatt gondoltuk nem egér patkany sem nem ugy nezett ki meretileg eger nagysagu de hosszukas orru biztos hogy nem eger volt.ezert is nem vettuk eszre sokaig a sotet gardrobba talalt egy zugot ott volt sok ürüléke illetve egy ketto szobakba szekrenyek mogott.konyhaba kamraba nem ment be etelekhez sem nyult.Nem talaltam informaciot rola milyen fertozeseket terjeszthet es hogyan.toxoplssmosist uruleke vagy mastvesetleg? Mivel 8 honapos terhes vagyok aggaszt nem e fertozott meg valamivel.koszonom

A cickány egérnél is kisebb méretű, valóban a megnyúlt orr-részről felismerhető, de ragadozó életmódot folytató (elsősorban rovarokat fogyaszt) élőlény. Olyan gyors az anyagcseréje, hogy néhány órás (!) éhezést is nehezen visel el,  egy nap alatt elpusztul, ha nem talál rovartáplálékot. Emiatt nehéz elképzelni, hogy heteket, hónapokat töltött volna egy cickány a lakásban és komoly mennyiségű vizeletet és ürüléket hagyott volna maga után. Ha mégis megtehette, akkor a lakásban elérhető nagymennyiségű rovar miatt van inkább aggódnivalója.

A cickány életmódja miatt kevésbé aggályos, mint az egerek, pockok, vagy patkányok, ha a potenciálisan vetélést okozó toxoplazmózis a kérdés. Terhes hölgyek esetében a toxoplazmózis forrása itthon leggykrabban a rágcsálók vizeletével, ürülékével szennyezett és nem kellően tisztított és hőkezelt zöldségek, növényi eredetű táplálékok fogyasztása, jóval ritkábban a rágcsálókat elfogyasztó macskák ürüléke.

Megszokott, kielégítő higiéniai viszonyok mellett a toxolplazmózis és ezen fertőzés okozta humán vetélés itthon nagyon ritka.

Szerintem ne aggódja túl a helyzetet. Párja, családtagjai segítségével csináljanak nagytakarítást, fertőtlenítést és továbbra is mossanak sűrűn kezet – és említse észrevételeit a nőgyógyászának is.

Eseménymentes, békés Ünnepeket – majd még boldogabb babázást kívánok az egész Családnak!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993