állatbarát

2018.12.26.

Tisztelt dr.Nő/Úr Fedezőkan minősítéssel rendelkező puminkkal fedeztettek januárban egy kb.8,5 éves pumi szukát,az aktus rendben,protokoll szerint,viszont nem születtek kiskutyák. Fiúnál azonnali spermavizsgálat,eredmény 92%-a jó 5% abnormalis /BAK-11527/ önöknél vizsgált. November közepén újabb fedeztetés,most egy 2 éves eddig minösszesen 2-szer tüzeltde nem fedeztetett szukával.3 alkalom volt,az első rövid ideig kb. 2 perc, a többi mind sokkal hosszabb együttlét volt. /A kutya gazdája véletlenszerűen elszólta magát,hogy a kutya kapott valamit,hogy tüzeljen. Ennek akkor nem tulajdonítottunk jelentőséget,csak most a félidős ultrahang vizsgálat után,amely szerint nem lesznek kiskutyák. Természetesen a kant hibáztatják. Lehetséges ez ennek a vizsgálati eredménynek a bírtokában?Köszönettel várom válaszát.

Egy 8.5 éves tenyész szuka ugyan nem kizárt, hogy még termékeny, de ebben a korban már a legtöbb Pumi is ivartalanított és jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti.

A 2 éves szuka ideális korban van a tenyésztéshez, és éppen ezért megszokott esetekben nem szükséges a tüzelés, és az ovuláció gyógyszeres kiváltása, annak nyomon követése (szérum progeszteron mérések, hüvely citológia) szokásos csak. Amennyiben ez utóbbi megtörtént, úgy lehetséges az ovuláció megtörténtének a valószínűsítése. Ha nem történt ovuláció diagnosztika, úgy nem lehetünk biztosak a fiatal szuka termékenységében.

A hivatkozott kan a vizsgálat időpontjában (2018. március) tüzelő szuka jelenléte nélkül kis mennyiségű (50 mikroliter) spermát adott le, amely kis mennyiségű sperma valószínűsíthetően retrográd ejakuláció után került vizsgálatra. A kis mennyiségű sperma minőségi paraméterei rendben voltak.

Nem tudjuk azonban, hogy szuka jelenlétében mennyi spermát adott volna a kan, ill. hogy természetes fedeztetés során mennyi sperma jutna a szukába, mert ez az egy vizsgálat volt. Ha a fedezéskor is csak 50 mikroliter volt az ondó mennyiség, akkor lehet, hogy emiatt nem vemhesült a szuka. Ha normál mennyiségű volt az ondó, akkor inkább a 8,5 éves szuka, ill. az ivarzás indukált szuka miatt maradtak üresen. Kérdés az is, történt-e ovuláció diagnosztika a szukákból.

A lelet és az elmondottak alapján egyik lehetőséget sem lehet kizárni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993