Apomorphine

2019.01.02.

Tisztelt Doktorok! Nagyjából 1 hónapja cicám szalagot evett meg, azonnal hívtam az állatorvosunkat aki másfél órán belül tudott fogadni. Kiváló szakembernek tartom egyébként és nagyon kedves és türelmes is. Cicám hánytató injekciót kapott, apomorphine-t, az első injekció nem indította be a hányást, így kapott még egy picit. Cicám elég borzalmasan viselte, rohamokban bepánikolt, szétkarmolva a mellkasomat és a hátamat, valamint az asszisztenst is. Beindult a hányás, a szalag nem jött ki, viszont egy idő után ijesztő állapotba került, elterült, szemei a semmibe révedtek, habzott a szája és alig vett levegőt. Ekkor atropint kapott. A doktor annyit mondott rosszul viselte a hánytatót. Ekkor már potyogtak a könnyeim. Nem hagy nyugodni, hogy akkor mi történt, tüzetesen nem ismerem ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és akkor nem volt lélekjelentétem megkérdezni. Lehetséges, hogy a cicám életveszélyben volt az atropin injekció beadása előtt? Borzasztóan bánt a dolog, hogy kitettem ennek az élménynek, annak ellenére, hogy a szalag nem jött ki. De féltem a bélelzáródástól. Az állatorvosunk azt mondta, hogy nem lesz gond, mert természetes anyagból készült a szalag, valószínüleg ki fogja kakilni, ami meg is történt, és teljesen jól van a cicám. Köszönöm előre is a válaszukat. Gréta

A szalag lenyelése igen veszélyes következményekkel, akár halállal is járhat (lineáris idegentest, bél lefűződés, invagináció …) ezért jól tette, hogy állatorvosához fordult és a szalag lenyelése után 1.5 órával indokolt volt a gyógyszeres hánytatás is.

A legtöbb kutya és macska jól viseli az apomorphine injekcióval történő hánytatást. Nem kizárt, hogy a leírt tüneteket itt az ismételt beadás okozhatta, amit az első injekció eredménytelensége miatt adott állatorvosa.

Nem gondolom, illetve remélem, hogy nem volt életveszélyben a cica. Önnel és állatorvosával együtt én is örülök annak, hogy gond nélkül távozott a széklettel a szalag, nem okozott tüneteket illetve nem volt szükség bélmetszésre sem.

Nem tartozik a tárgyhoz, de az adatlapról kiderült számomra, hogy a lakásban tartott fiatal kandúr oltatlan. A szerencsés kaland után érdemes lenne átbeszélni állatovrosával a szükséges védőoltásait, parazitamentesítéseit és esetleges ivartalanítását is – hogy hosszú, boldog életet élhessenek együtt a cicával. Az apomorphine túlérzékenységet állatorvos biztosan rögzítette a cica adatlapján, de ha egyszer-egyszer más kollégához kell vinni a cicát, úgy feltétlenül jelezze felé a történteket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993