Egy nagyon aggódó gazdi

2019.01.06.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 9 éves ivartalanított szuka berni pásztorom, aki szívférges.(Erre kapott kezelést.Tudjuk, mire számíthatunk.) De hónapok óta nem eszik rendesen. Ha kap étvágyjavító injekciót 1-1,5 hétig eszik, utána nem.Éhes,de nem eszi még a legfinomabb falatot sem.A szájába nem látnak semmit.Sovány, de a kedve jó. Több állatorvos látta, ha megtudják, hogy szívférges és 9 éves, legyintenek. Tudna javasolni valamilyen vizsgálatot, amivel kiderülne az étvágytalanság oka? Előre is köszönöm.Piroska

Az ivartalanított, csak kertben tartott, csak veszettség ellen oltott, 9 éves Berni szuka “szívférges”, vagy legalábbis az volt, amit “kezeltek”, tehát akár már lehet is mentes ettől a betegségétől.

Nem tudom, hogy mikor és milyen módszerrel állapították meg a szívférgességét, nem tudom, hogy mennyi kifejlett szívférget láttak ultrahang vizsgálattal a mellüregi nagyerekben, esetleg a szív üregében. Nem tudom, hogy mivel kezelték a kutyát és azt sem, hogy a kezelés után történt-e állapotfelmérés, tudhatjuk-e, hogy hatásos volt-e, ill mennyiben volt hatásos a kezelés.

A hónapok óta tartó étvágytalanságot, kondíció romlást okozhatják a még mindig jelenlévő szívférgek , a kezelés mellékhatásaként gyakran észlelt májelégtelenség, esetleg tüdőembólia, fibrózis – és a 9 éves kutya esetében számtalan egyéb betegség.

Nem tudok egyetlen “valamilyen” vizsgálatot ajánlani – de a kutya részletes kivizsgálása segíthet kideríteni az eredeti szívférgesség jelenlegi állapotát, az esetleges mellékhatásokat, és az esetleges független betegségeket is.

A részletes kivizsgálásokba az előzmények ismeretében biztosan bele kell érteni a fizikális vizsgálatok mellett, részletes labor vizsgálatokat (vér és vizelet rutin), microfilaria és D. immitis PCR vagy ELISA tesztet, mellkais/szív ultrahang vizsgálatot …. és ezek eredményei alapján is esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat is.

Ilyen módon deríthető ki a kutya jelenlegi állapota, ezzel esélyei, kezelési módszerei is.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993