Ivartalanítás

2019.02.06.

Kedves válaszoló. Ebben a hónapban tervezem vinni 10hónapos kan kutyámat ivartalanításra(menhelyről örökbe fogadott, így 1 éves kora előtt ivartalanítattnom kell) Nőstény kutyámat is ebbe a rendelőbe vittem annó ivartalanításra. Gyönyörű szépen megcsinálták 1,5 cm-es kis vágással és kívülről csak ragasztva volt a seb, nagyon hamar és szépen gyógyúlt. Telefonon érdeklődtem náluk kan kutya ivartalanítás menetéről… én úgy hittem neki is kis vágása lesz és narad a herezacskó is, és neki sem lesznek varratok. Viszont közölték hogy nem csak a herék, hanem a herezacskó is eltávolításra kerül, így nagyobb lesz a heg muszáj varrni. Kérdésem az lenne hogy van-e annak valami oka/haszna hogy kan kutya esetében ivartalanításkor nem csak a heréket, hanem a herezacskót is eltávolítja az állatorvos. Esetleg gond az ha a herezacskó nem kerül eltávolításra, mert ugye nem minden állatorvos távolítja el. Válaszát előre is köszönöm.

Valóban a kasztrációt kutyákon is többféle módon lehet kivitelezni. Az sem hiba, ha akár a herezacskó bőrén ejtenek egy vagy két  bőrmetszést és ezeken a bőrsebeken keresztől távolítják el fedett-, vagy fedetlen módszerrel a heréket. Ezesetben a herezacskó megmarad, és egy, vagy két bőrseb lesz rajta.

Manapság ezt azonban már ritkábban végzik, gyakoribb, hogy egyetlen, herezacskó előtti bőrseben keresztül távolítják el a heréket (“prescrotális eltávolítás”) ….. a herezacskók ez esetben is megmaradnak.

Talán a legigényesebb, legszebb végeredményt adó és a korábbiaknál nem lényegesen megterhelőbb, drágább és nem veszélyesebb módszer ha a herezacskót eltávolítják. Ezesetben valóban némileg nagyobb bőrseb szükséges, de én sem látom mindennek a hátrányát.

A legtöbb állatorvos több, vagy akár az összes kasztrációs módszernek birtokában van, de érthetően egyiket, vagy néhányukat preferálja, ezek elvégzésében  rendelkezik a legnagyobb gyakorlattal.

Korábbi szuka kutyájával is kedvező tapasztalatokat szerzett mostani állatorvosával, szerintem, ha van még kétsége, kérdése bátran forduljon hozzá, ő biztosan minden kérdését részleteiben meg tudja válaszolni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993