Bobóka

2019.02.06.

10 éves keverék kutyánk lassan fél éve köhög. Száraz köhögés, van hogy öklendezik is. Kapott már szívgyógyszert vízhajtóval kombinálva, antibiotikumot, rengeteg féle köhögéscsillapítót. Sajnos semmi nem használt eddig. Megröntgenezték. A tüdején van egy kicsi folt. Az állatorvos szerint nem daganat. Teljesen tanácstalanok vagyunk és szeretnénk rajta segíteni. A mi állatorvosunk nem tud már semmit ajánlani köhögésre.

Leírásából annyi derül ki, hogy kutyáról mellkasi röntgen felvétel készült, amin egy folt látszik a tüdején, valamint a fél éve tartó száraz köhögése szívgyógyszerre, vízhajtóra, antibiotikumra és köhögés csillapítására sem oldódik meg.

Nekem nincs tudomásom arról, hogy a kutyának volt-e, van-e láza, a kivizsgálás során milyen laborparamétereket mértek, a “kicsi folt” hol helyeződik (tüdő parenchyma, gátorköz), növekszik-e (ez csak ismételt röntgenen látszana), változik-e a formája …..

Természetesen azt sem tudom, hogy milyen szívgyógyszereket, milyen dózisban alkalmaztak és az egyéb gyógyszerek mik voltak.

Makacs, terápiazezisztens száraz köhögést akár okozhatja a leírt ” kis tüdő folt” is, ami valóban nem biztos, hogy tumor, pláne nem biztos, hogy rosszindulatú, lehet ödéma, vérzés, tályog, elhalás …. is. Ha nem ez a folt okozza a köhögést, azt valójában temérdek egyéb betegség (légúti fertőzések, szívférgesség, nyaki/mellkasi terimék, félrenyelés, idegentest, allergia, szívelégtelenség ……  és sok más) okozhatja.

Ezért aztán én sem a köhögés tüneti csillapítására tennék egy újabb, sokadik javaslatot, hanem sokkal inkább a kutya részletes, akár ismételt kivizsgálására. Ezalatt alapos fizikális vzsgálatokat, részletes kaborvizsgálatokat és ismételt röntgenfelvételeket biztosan kell érteni – de az sem kizárt, hogy speciális laborvizsgálatokra, szívultrahangra, esetleg 3D képalkotóra és egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség van.

Ha sikerülne kideríteni a köhögés okát, azután lehetne a megoldásokat, esélyeket megbeszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993