Rokkó

2019.02.27.

Üdvözlöm!Végső elkeseredésemben írok.A Bernáthegyi kan kutyusom (kb 80-100 kg, 2 éve lett ivartalanítva, enyhe csípő izületi dysplasia-ja van ami szerencsére tünetmentes, porcerősítőt szed rá) júniusban lesz 7 éves. Kiskorától fogva voltak gondok a fülével, fülcsepp, fülmosás, osurnia fülgél stb eddig rendben voltak. KB 2018 novemberétől hiába mostam a szokásos clorexyderm oto fülmosóval ill különböző fülcseppekkel nem javult, fájt neki és kín szenvedés volt a fülmosás is már, nem is nagyon hagyja.Február elején volt esedékes az oltás. Az állatorvos megvizsgálta a fülét és mondta, hogy nagyon rossz állapotban van, meg van vastagodva a bőr is a fülön és pseudomonas baktériumra gondol szinte 100%-ban.Nyomott osurnia fülgélt mindkét fülébe amit 1 hét múlva (2019.02.15.-én)Én megismételtem.02.09.-e óta szed 2×1 Cifloxin 500mg antibiotikumot(elvileg 6 hétig kell szednie), 02.15-től 02.24-ig 2×3 Prednisolon 5mg szteroidot, és2x1 pantoprazol gyomorvédőt szedett.02.25-től a szteroid adagot csökkentettük 2×2, a gyomorvédő maradt 2×1 és az antibiotikum is 2×1.A sok vízivás, sok vizelés, étvágy növekedéssel tisztában voltam. Viszont nagyon megváltozott, amióta a szteroidot szedi abszolut nem játszik se velem sem a kutyus testvérével.Rengeteget ugat, tehát kvázi aktívabb viszont ami nagyon megijeszt, hogy zilál….. olyan mintha nagyon hevesen verne a szive és nem tudom megnyugtatni. Ma jön az állatorvos, megvizsgálja és vesz vért, ill azt mondta vehet a füléből is mintát de szerinte biztos, hogy a fent említett baktérium és azt mondta a fülét nem tudjuk meggyógyítani. Valami tanácsot, alternatívát, megoldát, ötletet bármit kérnék, hogy mit lehet tenni??? Nem akarom elveszíteni ilyen hamar, és nem akarom,hogy fájdalmai legyenek!!! Ő az ÉLETEM! A szteroidot, főleg ha attól van rosszul nem szeretném élete végéig adni, főleg úgy hogy rövidíthet az életén. A fül eltávolítással annyi fenntartásom van, hogy mivel mindkét fület érinti így akkor elveszti a hallását,arra nem tudom, hogyan reagálna ill nagyon rosszul viseli az altatást.Az állatorvosunkkal elégedett vagyok, van másik kedves állatorvos ismerősöm, az Ő véleményét is kikértem, de töb helyről szeretnék informálódni! Elnézést, hogy ilyen sokat írtam!Köszönettel: Noémi

A krónikus hallójáratgyulladás, az évek óta tartó sokszoros visszatérésekkel gyakran feladja a leckét, és állatorvosának igaza lehet akár a kórokozó baktériumok és gombák jelenlétével, valamint a mostanra már esetleg kialakuló gyógyszer rezisztenciájával is. Ilyen esetekben valóban segíthet a mintavétel, kórokozó meghatározása és rezisztencia vizsgálat is.

A makacs esetekben bódított állatokon elvégezve a hallójáratok vizsgálata otoszkóppal és a mintavétel – valamint a hallójáratok kitisztítása, többszörös kimosása is segíthet. Vannak esetek, amikor valóban a hallójáratok műtéti eltávolítása a megoldás, ettől sem süketül meg azonban a kutya.

Fennáll a veszélye annak is, hogy esetleg középfül-, belsőfül stutúrák is érintettek a gyulladásos folyamatban. Ezt 3D képalkozókkal (CT. MRI) lehet ellenőrizni, és amennyiben érintett a dobüreg, úgy arra is van műtéti megoldás.

Az újabban észlelt tünetek, pláne a fáradékonyság és zihálás újabb esetleges betegségekre(szívelégtelenség?,  tumor? …???) is felhívja a figyelmet – valóban érdemes lenne részletesen kivizsgálni a kutyát. Mindezt otthon, nem klinikai körülmények között nem egyszerű megteni.

Mi innen a távolból legfeljebb szurkolhatunk a kollégáknak és Rokkónak, hogy mielőbb diagnosztizálhassák a fennálló problémákat és lehetőség szerint megoldást is találjanak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993