fehérje

2019.02.27.

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A kérdésem a fehérje etetéshez, túletetéshez kapcsolódik. Nemrégiben sikerült egy jó minőségű, magasabb hústartalmú tápot találnom, aminek nagyon megörültem, ennek a gyártónak a tápjait adom pár hónapja mind a kutyáknak, mind a cicáknak. A táp fehérjetartalma más tápokhoz viszonyítva elég magas (a kutyáké 38%, a cicáké 42%), ennek kifejezetten örültem, mivel az egyik cica vérvétele alapján az állatorvos magasabb fehérjebevitelt javasolt. Mikor a tápot kerestem, próbáltam utánajárni a témának és azt látom, hogy a megfelelő mennyiségű fehérjével kapcsolatban a szakemberek sem tudnak megegyezni. Van aki a túlzott bevitelt károsnak tartja, több betegség kialakulásáért is felelőssé teszi, illetve azt mondja, a magasabb fehérje bevitelnek nincs pozitív hatása. Egy cikkben egy 30 kilós kutyának 64gramm fehérjét adnak meg ideálisnak napi szinten. Ha ezt a cikket veszem alapul, akkor az én kutyám napi bevitele már valamivel az ott megjelölt egészségügyi határérték fölött van ezzel a táppal (kb. 150g). A tápok kiválasztásánál fő szempont, hogy lehetőleg minél nagyobb százalékban tartalmazzon húst, állati eredetű összetevőket, ám az ilyen, gyakran gluténmentes tápok általában magasabb százalékban tartalmaznak fehérjét. A kérdésem az lenne, Ön szerint egy ideális kutya-, valamint macskatáp hány százalékban tartalmaz fehérjét, és Ön szerint mennyire kell aggódni az esetleges túlzott fehérjebevitel miatt? A túlzott bevitelt elkerülendő, célszerűbb magasabb szénhidrát tartalmú, gabonát is tartalmazó tápot választani? Szeretnék az állataimnak találni egy jó minőségű tápot, amely hosszú távon is az egészségüket szolgálja. Továbbá érdekelne, Ön milyen más szempontot tart még fontosnak, amire mindenképpen ügyelnünk kell választásnál. Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Rita

Egy 30 kg-os az adatlap szerint fiatal kan kutya esetében is a napi fehérje (és zsír-, szénhidrát-, rost-,makro/mikro elem-, vitamin- …..) igény nagymértékben függ a kutya kondíciójától (kövér, sovány), ivarosságától, ivari funkciójától, életmódjától (kinti v. benti, séták száma/hossza, sportolás/munka ….) esetleges betegségeitől, szervi alulműködéseitől és még jónéhány tényezőtől.

Egy már kifejlett egyed esetében a fehérje túletetés nem fog növekedési/fejlődési problémákat előidézni, a túlzott protein bevitel azonban elméletileg emésztési gondokat, allergiát illetve a kiválasztás megterhelését okozhatja. Nem gondolom, hogy ezek bármelyike azonban egy forgalomban lévő jóminőségű táp következménye lehet.

A konkrét kérdéseire tehát sem én, sem egy igazi táplálkozás szakértő nem tud kielégítő választ adni. A gluténmentes tápok is nagyrészt a humán divatdiéták állategészségügyi hozadékaként tekinthetőek. A magasabb szénhidrát (és rost) tartalmú, gabonát is tartalmazó tápok elméletileg legalább annyira aggályosak lehetnek, mint a magasabb állati fehérje tartalmúak. Ráadásul, ha csak pár évvel, évtizeddel korábbi táplálási tanácsokat is elolvas …. és majd esetleg pár év múlva is megpróbálja az ideális táplálást a kutyájának adni, akkor észre fogja venni, hogy az ajánlások helyenként gyorsan és akár indokolatlanul is változnak. Egy kutyát teljesen egészségesen lehet táplálni prémium minőségű (vagy akár kicsit kevésbé elegáns) száraz és vagy konzerv típusú tápokkal monodiétaként, vagy váltogatva, lehet a főzőcskét is egészségesen művelni és akár a BARF-etetést is lehet jól, sőt tökéletesen végezni. És a felsoroltak bármelyikével mellé lehet fogni. Egy alapvetően egészséges fiatal kutya ráadásul képes jól alkalmazkodni a felsorolt etetésekhez, ha az átmenetet fokozatosan végezzük.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993