Cushing

2019.04.01.

Kedves Doktorno! 15 eves kutyamat elvittem az orvoshoz, mert feltunt, hogy tul sokat iszik, pisil es egesz nap csak alszik es nagyon lelassult. Ultrahang jelentosen megnagyobbodott majat mutatott, a laboreredmeny pedig emelkedett feherversejtet, csokkent vorosversejteket es a maj ertekei is rosszak lettek, Kortizol szintje 400 felett. Ezek alapjan Cushing kort diagnosztizaltak. Mas vizsgalat nem volt es Napi 60 mg Vetorylt irtak fel. (18 kg-os a kutya) Ket hettel a kezdes utan varjak vissza kontrollra. Kerdeztem, hogy lehet e veszelyes az idos kutya szamara a Vetoryl, azt mondtak, hogy a kutyak jol tolleraljak ezt a gyogyszert. MegBizom az orvosunkban, de nagyon feltem a kutyat, mert olvastam, hogy azert ennek a gyogyszernek nagyon komoly mellekhatasai is lehetnek., foleg egy ilyoen koru allatnal. Kivancsi lennek az On tapasztalataira, velemenyere is. Adjam be a gyogyszert, rizikozva a komoly, esetleg fatalis mellekhatast, vagy bizzam a termeszetre az allat tovabbi sorsat. Nagyon nem szeretnem, ha a gyogykezelesbe halna bele. Koszonom megtisztelo valaszat!

Nyilván állatorvosa, én és más sem szeretné, ha a kutya gyógyszer mellékhatások miatt pusztulna el , mint ahogyan azt sem, hogy a Cushing, vagy szövődményei vinnék el a kutyát.

Alapvetően a Vetoryl kezelés is igényli a kontrol vizsgálatokat, az ismételt vizsgálatok egyértelműen megmutatják, hogy javul-e, stagnál-e, vagy rosszabbodik-e a helyzet.

A diagnóziost is lehet pontosítani (ACTH stimuláció, dexametason gátlás) labortesztekkel, mellékvese ultrahanggal, (esetleg CT) , esetleg koponya CT-vel, hogy kiderülhessen nem érdemes-e operálni, ha egyoldali mellékvese elváltozása van a kutyának.

A mi tapasztalataink is azt mutatják, hogy egy kutyát sem érdemes csak a kora miatt sorsára bízni, érdemes részletesen kivizsgálni, és a kezelések megkezdése után kontrollálni állapotát – mert így lehet biztonságosan kezelni őket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993