babeziózis

2019.04.02.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!Március 30-án, szombaton a kutyám még teljesen egészséges volt. Másnap reggel bágyadt lett, kipróbáltam, hogy van-e étvágya, volt, megevett egy darab párizsit. Megsétáltattam, de már lassúbb volt, mint eddig, utána pedig elvesztette az étvágyát, nagyon bágyadt, aluszékony lett. Állatorvoshoz vittem, megállapította, hogy babeziózisa van (de a vizelete még rendes, sárga volt), adott négy injekciót. Esténként etetem, de most sárga váladékot hányt, aztán mégis megpróbáltam megetetni, főtt csirkehúst, kevés párizsit megevett, levest, hajdinakását viszont nem, majd feküdt, de aztán kezdett élénkebb lenni, késő este enni kért, adtam neki párizsit, egy darab csibefasírtot. Tegnap már élénkebb lett, délelőtt részben megette az este hűtőbe tett, majd felmelegített vacsoráját, amit egy csirkecombnyi főtt hússal, levessel kibővítettem, a zöldséglevest és a húst megette azonnal, később a hajdinakását is. Élénkebb lett, járkált, kiszökött az utcára, szaladt egyet, utána mentem, szépen hazajött velem, este is normálisan viselkedett. Ma reggel viszont megint enervált lett. Próbáltam, tud-e járni, van-e étvágya. Egy darabka párizsit meg egy darabka májkrémes kenyeret megevett, kicsit járkált, még egy kicsit szaladt is az udvaron, bár mérges volt, amikor a fekhelyéről levettem. Azóta viszont megint fekszik, enervált. Az állatorvos délután tud fogadni akkor viszem el hozzá újból. Mi a véleménye, Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, a leírtak alapján még megmenthetőnek véli a kutyámat, és mit tanácsol? Mielőbbi válaszát nagyon várom, és előre is köszönöm. Tisztele4ttel: Lajos Mihály.

A leírtak alapján számomra az sem tiszta, hogy feltételezett-e a  diagnózis, vagy bizonyítottan babéziózisban szenved-e a kutya. A kutya menüjén és általános állapotán kívül nem ismert, hogy van-e kullancs elleni védelem a kutyán, láttak-e kullancsot a kutyán, volt-e, van-e láza, történt-e vérvizsgálat (láttak-e babéziákat  vérkenetben?), érintett-e a máj/vese funkció a vérértékek alapján, milyen 4 injekciót kapott a kutya, történt-e infúziós kezelés is ……..

Tehát a leírtak alapján sem én, sem más állatorvos nem döntheti el, hogy megmenthető-e a kutya, igazából az sem, hogy babéziózis, vagy más betegség jelentkezett-e. Az étvágytalanság és enerváltság tünetei a babéziózis mellett betegségek tucatjainál lehet jelen. Jelezze állatorvosának, hogy a kutya állapota nem változott lényegesen, és kérje további vizsgálatait, kezelését.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993