Ájulás

2019.04.03.

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Van egy 1 éves kan (ívartalnított) Dogo Canariom .  Pár napja mikor kergetőzött a másik kutyámmal egyszer csak összeesett. Még 1 perce se voltunk kint már rohantak is…Pár kör után…megállt…mintha nem kapna levegőt, hörgött…majd összeesett. Mikor feküdt mélyet és nagyokat lélegzett és riadalmat láttam a szemében….száját próbáltam szétfeszíteni ,de már akart felkellni. Max 1 percig feküdhetett…felpattant majd akart menni játszani tovább. Gyorsan bevittem őket…majd a klinikára siettem vele. Ott vettek tőle vért…és a szívét röntgenezték. Vérképe nagyon jó….szívére azt mondta a Doktornő ,hogy túl nagy….de ,hogy többet megtudjon állapítani a szívről…ultrahangos vizsgálatra is szükség van. Aznap estére kaptunk időpontot….ahol semmit rendellenességet nem találtak, minden mükődik ahogyan kell…ez a Doktornő azt mondta ,hogy nagyobb a szíve az átlagnál mivel nagy kutyáról van szó (74cm marmagasság, 63kg). Örültem is meg nem is…hisz még mindig nem értettem mi lehet a baja. Az utóbbi napokban nem engedtem össze a 2 kutyát (csak a lakásban) , sétálni, udvaron gyakorolni, játszani külön voltam velük. Séta során is futott, kint az udvaron is….de nem azzal az eszeveszett tempóval mint mikor kergetik egymást….minden rendbe volt vele…nem fuldoklott… Gondoltam megint hagyhatom őket picit játszani…kiértünk a kertbe…megint nagy örömmel kezdtek bele a közös játékba…majd a nagy rohangálás után megint megtörtént…úgyan az a procedúra…fuldoklás, majd elfeküdt…megint kb. Fél percet feküdt…majd felállt…pisilt 1et és akart menni játszani mintha mise történt volna. Ezt leszámítva minden rendbe vele…tehát viselkedése…étvágya változatlan. Nincs túl terhelve….jól, sokat alszik…mint eddig. Nem tudom most hogyan tovább…ha nem a szíve akkor mi lehet a gond ? Milyen vizsgálatokat kéne még rajta elvégezni ? Most megint külön járok velük ki…mert egyedül nincs az a nagy rohangászás…de ez így akkor sem állapot ,hogy sosem játszhatnak már kint együtt. Előre is köszönöm válaszát!

Leírásából számomra sem világos, hogy a játék, mozgás közbeni ismétlődő tünetek szív/keringési rendellenességre, epilepsziás/epileptiform tünetekre, esetleg egyéb idegrendszeri tünetre, vagy esetleg metabolikus eltérésekre (hypoglikémia, ion eltérések)  utalhat-e.

Úgy gondolom, hogy állatorvosával elkezdték a lehetséges betegségek felderítését és kizárását, így remélhető, hogy további laborvizsgálatokkkal, kardiológiai, neurológiai kivizsgálással kiderülhet az ok, és ezzel az is, hogy lehet-e, illetve mit lehet tenni a gyógyulás érdekében. Ha sikerülne telefonjával videó felvételt készítenie a tapasztaltakról, az is segítség lenne állatorvosának.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993