macskanátha

2019.04.05.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 2 éves, ivartalanított kandúr cicámmal ma voltunk állatorvosnál. Kb. 2 hete észrevettem, hogy reggelente nehezebben ébredt, és furcsán, nagyokat nyelegetett. Aztán vagy reggelizett, vagy kiment, és később evett, napközben nem voltak panaszai. Kb. 3 napja azonban reggel nagyon bágyadt volt, nem evett, egész délelőtt nem ment ki, nem mozdult. Kora délután aztán életre kelt, evett egy keveset, és boldogan szaladgált az udvaron. Arra gondoltunk, talán valami emésztési probléma volt, amin túlesett. Aznap este azonban 1-2 tüsszentés feltűnt nála. Másnap energikus volt, étvágya sokkal jobb lett, egész nap kint volt. Amikor hazaérkezett azonban, egyre jobban tüsszögni kezdett. Tegnap sajnos még nem jutottunk el az orvoshoz, de a tüsszögése súlyosbodott, az állapota hullámzó volt, az étvágya változó. Ma reggel 40 fokos láza volt. Délután vittük orvoshoz, azt mondta, hogy a tüdeje eléggé zörög, de mivel csak 39,5 fokos volt a hője, és alapvetően nem köhög, ezért nem gondolt tüdőgyulladásra. Kapta a koktélt és antibiotikumot, a hétvégén tablettában kell adnunk neki továbbra is az antibiotikumot. Jelenleg a közérzete jónak mondható, olykor elpilled, aztán a tüsszögéstől életre kel, de az étvágya kifejezetten jó, iszik is, csak negyed óránként rátör 1-1 tüsszögő roham. Továbbra sem köhög. A bal szeme nagyon enyhén könnyezik. A levegőt az orrán, viszonylag egyenletesen és halkan veszi, meg is lepett, hogy a tüdeje zörög, nem tűnt úgy, hogy légzési nehezítettsége lenne. A nyaki nyirokcsomói enyhén duzzadtak. Orrváladékot még nemigen láttam, maximum vízszerű, kevés mennyiségű, a könnyezése is ilyen jellegű. Az orvos nem mondta ki, hogy macskanátha, de tudjuk, hogy nemigen lehet más. Azt mondta, tüdőgyulladás a szörcsögő tüdőhangok mellett sem annyira gyanús még, mivel nincs magas láza, és nem köhög. Mégis aggódom. Ő nem oltott cica, sajnos anyagilag nem könnyű a teljes oltási sort 3 cicán végigvinni, de próbáltuk óvni őket, ahogy csak lehet. Abban bízom, és ez ügyben is szeretném a válaszát kérni, hogy még időben elkaptuk-e a bajt… Olvastam, hogy kezeletlen állatok belehalhatnak, és sok esetben életük végéig hordozókká válhatnak, és vissza is térhet a nátha legyengült állapotban. Sajnos az ő immunrendszere nem tűnik túlontúl erősnek, hajlamos a betegségre (lázas állapot, pánik, nehezen gyógyul). A hordozás kimutatható vérvizsgálatból? Súlyosnak tűnik ez a nátha a tünetek alapján? Oltást érdemes lenne gyógyulás után egy kis idővel elkezdeni nála? Hétfőn kell visszamennünk az orvoshoz, akkor újra meghallgatja a tüdejét, nagyon aggódom érte! A többi cicát különítsük el tőle? Nagyon köszönöm válaszát!

A kijáró cicák esetében az ivartalanítás mellett sajnos semmiképpen nem lehet elhagyni, de még egyszerűsíteni sem a védőoltásokat és a parazitamentesítéseket, mert semmi más módon nem lehet ezeket gondoskodással, odafigyeléssel pótolni.

A kölykök könnyen elpusztulhatnak a vírusos macskanátha betegségbe, a kifejlett példányok ritkán, de valóban hordozókká és ezáltal a fertpőzés forrásává válnak.  Sajnos azonban felsőlégúti tüneteket nem csak a macskanátha, hanem más, felnőtt egyedekre is veszélyesebb vírusok is okozhatnak pl leukózis, panleukopénia, és mások.

A jelenlegi helyzetben a cica elkülönített, intenzív kezelést igényel, majd ha sikerül átvészelni a mostani krízist, úgy állatorvosával egyeztetve kellene átbeszélni az összes cica védőoltásait és parazitamentesítéseit.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993