fekély

2019.04.08.

Tisztelt doktor úr! Cicám nyelvén és nyelőcsövén felmaródások vannak. Az állatorvos Stomorgylt írt fel, napi kétszer negyedet. Azonban ha egyben adom be a cicának, szinte rögtön kihányja. Más gyógyszert porrá törve és ételbe keverve sikeresen adtam neki, de a Stomorgylt a tájékoztató szerint nem szabad összetörni. Ilyen esetben mit tegyek? Illetve van-e valami itthoni praktika esetleg, amivel gyorsíthatom a fekélyek gyógyulását, csökkenthetem cicám szenvedését?

A  negyednyi Stomorgyl tabletta már az a méret, amit ha egy  éhes és jóétvágyú cicának egy kedvenc lágyeleségben felkínálunk, úgy akár le is nyelheti. Ez lehet egy praktika, egy próbát megér, de én is tudom, hogy a szájüregi és nyelőcső fekélyek mellett egy macska ritkán jó étvágyú.

A fájdalmak jelenléte önmagában is indokolná a nem-szteroid fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szer adását is, ebből választható gél formátum is, ami egyszerűbben beadható és az antibiotikum megevését, beadását is segíthetné.

Ha nem megy a szájon át történő gyógyszerezés, úgy sokszor injekciós készítmények mellett érdemes dönteni. Létezik olyan antibiotkum injekció is, amely 14 napos kezelést biztosít. Jelezze állatorvosának a problémát, biztosan találnak megoldást a gyógyszerezésre.

A kijáró fiatal kandút az adatlap szerint nem minden évben kap oltást. A szájüregi-, garat-, gége-, nyelőcső fekélyek hátterében nem ritkán vírusos megbetegedések állnak, ami okozhat nehezen gyógyítható tüneteket. Ha túljutnak a mostani krízisen, úgy érdemes lesz a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések (ha még ivaros, akkor a kasztráció) időpontjait is egyeztetni.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993